در دنیای امروز با تغییرات روزافزون در تمام حوزه ها و پیشرفت شگرفت تکنولوژی، خود عاملی شده تا دیگر روش های سنتی و روال های کُند گذشته پاسخگو نیاز مردم و متقاضیان خدمات در بخش های مختلف نباشد و روند پرشتاب تحولات جهانی در حوزه فناوری، نظام بانکی کشورها را تحت تأثیر قرار داده و لزوم نوآوری در عرصه خدمات فناوری مالی را نیز بیش از پیش پر رنگ کرده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری نمایشگاهی ایران (ایفنا) یکی از بخش هایی که شاهد تغییرات و شاید بتوان گفت تحولات بسیاری در آن بودیم، حوزه های مالی و خدمات محور بوده است. فناوری مالی به عنوان یکی از بارزترین نوآوری های عصر حاضر در صنعت مالی با کاهش هزینه ها، بهبود کیفیت خدمات مالی و ایجاد افق های جدید از طریق تغییر رویکرد مشتریان از خدمات بانکداری، تغییر در کسب و کارهای سنتی و بهبود کیفیت آن شیوه بانکداری موجود را متحول و رفتار متولیات این حوزه و سهم آنان از بازار مالی را گسترش داده است.
اهمیت فناوری مالی
حوزه فناوری از جمله مباحث حائز اهمیت بانکی و مالی در دنیای امروز و همفکری و هم افزایی، لازمه پیشبرد این حوزه است. بخش فناوری در آینده جهان نقش موثری را ایفا خواهد کرد و بی شک تعمیق و گسترش حوزه فناوری مالی و نوین در مباحث بانکی می تواند به دریافت خدمات بهتر نقش موثری را ایفا کند.
فناوریهای جدید میتوانند به بهبود دسترسی به محصولات و خدمات مالی مقرونبهصرفه کمک کنند زیرا فراگیری مالی نه تنها سنگ بنای یک جامعه عادلانه و منصفانه، بلکه یک اقتصاد پررونق است. تقویت فراگیری مالی و دسترسی به منابع مالی میتواند کمکهای مهمی به توسعه اقتصادی کند، تحرک اجتماعی را ممکن میسازد و تضمین میکند که تعداد بیشتری از مردم میتوانند به طور کامل و مؤثر در اقتصاد مشارکت داشته باشند.
فراگیری مالی
در تعریف بانک جهانی، فراگیری مالی به این معناست که افراد و کسبوکارها به محصولات و خدمات مالی مفید و مقرونبهصرفه مثل تراکنشها، پرداختها، پسانداز، اعتبار و بیمه که به روشی مسئولانه و پایدار ارائه میشود دسترسی داشته باشند تا نیازهای آن ها را برآورده کند.
اگرچه گامهای مهمی برای افزایش فراگیری مالی برداشته شده است، اما دادههای بانک جهانی نشان میدهد که 69 درصد از بزرگسالان در سراسر جهان حساب بانکی دارند و طبق آخرین گزارش Findex، تقریباً یک سوم بزرگسالان، یعنی حدود 1.7 میلیارد نفر، بدون حساب بانکی باقی ماندهاند.
این گزارش همچنین موانعی را که زنان با آن روبهرو هستند را بررسی میکند. علیرغم پیشرفت کلی در فراگیری مالی، شکاف جنسیتی در مالکیت حساب از سال 2011 تا کنون درحد 9 درصد باقی مانده است.
البته از نقش مهم و موثر کرونا در پیشرفت و بهبود فناوری های مالی نباید غافل ماند زیرا محدودیت ها و ممنوعیت های ناشی از شیوع ویروس کرونا و لزوم دریافت خدمات غیر حضوری، موجب شد تا در زمینه های مالی نیز شاهد تغییرات و جهش های قابل توجهی باشیم.
با پیشرفت مداوم فناوری، دسترسی مردم به محصولات و خدمات مالی امکانپذیرتر خواهد شد و فراگیری مالی را به سطوح بسیار بالاتری سوق میدهد. همچنین پتانسیل زیادی برای ابزارهای جایگزین به منظور کمک به افراد برای تبدیلشدن به بخشی از اکوسیستم سرمایه گذاری وجود دارد.
در دنیای فناوری های مالی ابزارهای متفاوتی به متقاضیان این عرصه معرفی شده و به لطف فناوریهای جدید، اکنون مدلهای تجاری متحولکننده ای در دسترس است. از اوایل سال 2020، ابزارهایی مانند پول الکترونیکی، فین تک ها و.. توانستند به طور قابل توجهی دسترسی مالی را برای متقاضیان این حوزه ایجاد کنند.
بانک داری دیجیتال
همانطور که پیش از این به آن اشاره شد سیستم بانکی طی سال های گذشته بسیار تغییر کرده است. بنابراین ارائه دهندگان خدمات مالی از سیستمهای سنتی به سمت بانکداری دیجیتال رفته و خدمات خود را افزایش دادهاند. استارتآپهای Fintech در حال افزایش بوده و بیش از 88٪ آن ها در سالهای آینده بازار را تصاحب خواهند کرد.
بر همین اساس تکنولوژی مالی یا Fintech به فناوری اشاره میکند که به دنبال بهبود خدمات مالی، کاربرد نرمافزار و الگوریتمهای تخصصی برای توسعه برنامههایی است که کارایی و سرعت خدمات مالی را افزایش میدهد.
Fintech به خدمات پرداخت تلفن همراه و سیستم عاملهای سرمایهگذاری جمعی (Crowdfunding) و همچنین ابزارهای استفاده شده توسط اپراتورهای انتقال پول، اشاره میکند. یکی از مزایای اصلی Fintech ایجاد خدمات مالی برای کسانی میباشد که ممکن است به خدمات خاصی دسترسی نداشته باشند. به عنوان مثال، تجارت و سرمایهگذاری، خدماتی بود که به طور سنتی برای ثروتمندان در دسترس بودند، اما با Fintech، این معاملات مالی برای سرمایهگذاران کوچک نیز در دسترس هستند.
علاوه بر این، Fintech اقدامات امنیتی را برای اطمینان از جزئیات مشتری، سایر معاملات آن ها و منبع بودجه در دسترس افزایش داده است.
این ها تنها مواردی کوچک از دریای فناوری های نوین مالی و تغییرات در این حوزه بود که به آن اشاره شد، یکی از بسترهایی که طی سال های اخیر توانسته به خوبی فعالان این حوزه را دور هم جمع کند و آخرین دستاوردها و تغییرات را در حوزه فناوری های مالی و حوزه های وابسته را ارائه کند، نمایشگاه تراکنش بوده است.
نمایشگاه تراکنش ایران
این نمایشگاه که امسال به ایستگاه هشتم رسیده است، با بخشهای متنوع، میزبان فعالان حوزه اکوسیستم صنایع مالی، بانکی، پرداخت و فناوری، است. در این نمایشگاه که با برگزاری نشستهای تخصصی، کارگاههای معرفی محصول، جشنواره چهرههای ماندگار و فناور برتر، بخشهای استارتآپی و نوآوری و معرفی ۱۰ محصول شاخص، بخشهای مختلف میزبان علاقه مندان و فعالان این حوزه است.
هشتمین نمایشگاه تراکنش ایران در سالی که به نام «تولید؛ دانشبنیان، اشتغالآفرین» نامگذاری شده و با شعار «دانش بکارید، ثروت درو کنید» از امروز 26 دی ماه 1401 آغاز به کار خواهد کرد. نمایشــگاه تراکنــش ایــران فرصتــی را فراهــم کرده اســت که مشارکت کنندگان این رویداد بتوانند با مقامات و مدیران حاضر در نمایشــگاه و در یک مکان مناسب، مذاکرات کسب وکاری خود را داشته باشند و در عین حال به ارتقاء شبکه ارتباطی خود و انتقال مؤثر دیدگاه های خویش بپردازند.
به گزارش خبرگزاری نمایشگاهی ایران (ایفنا) نمایشگاه تراکنش هشتم، ساعت ۱۴ دوشنبه ۲۶ دی ۱۴۰۱، با سخنرانی چند تن از مسئولان ارشد اقتصادی و بانکی کشور، آغاز به کار کرد. سپس با معرفی برگزیدگان نخستین جشنواره محصولات برتر سال و اهدای تندیس جشنواره به صاحبان این محصولات به کار خود ادامه داد. بخش دیگر این مراسم، معرفی برگزیدگان پنجمین جشنواره چهره های ماندگار و مدیران موثر است. در این بخش از دو چهره پیشکسوت بانکی، دو مدیر موثر، دو فناور ممتاز و دو بانوی برگزیده جشنواره تقدیر شد.
از ساعت ۱۶ نوبت به رونمایی از سالن نمایشگاه با حضور مقامات و مدیران ارشد اقتصادی و بانکی کشور و آغاز بازدید علاقه مندان از نمایشگاه رسید. شایان ذکر است، این نمایشگاه ۳ روزه، تا ۲۸ دی ماه با برگزاری نشست ها، میزگردها، سخنرانی ها، کارگاه ها و بازدید از غرفه ها ادامه خواهد داشت.