به گزارش ایفنا؛ بیست و دومین نمایشگاه بینالمللی محیط زیست امروز ۲۸ آذر ماه ۱۴۰۳ با حضور محمدرضا عارف معاون اول رئیس جمهور، شینا انصاری رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، عباس تقدسینژاد مدیر عامل شرکت نمایشگاهی بینالمللی شهر آفتاب، محمد باقر باغخانیپور مدیرکل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران، محسن قضاتلو سرپرست سازمان مدیریت پسماند شهرداری و پرویز سروری و مهدی پیرهادی اعضای شورای شهر تهران در محل نمایشگاه بینالمللی شهر آفتاب افتتاح شد.
محمدرضا عارف معاون اول رئیس جمهور در این مراسم گفت: نمایشگاه محیط زیست رویدادی است که به یکی از مهمترین چالشهای امروزی بشریت میپردازد. چالشی که اگر یک کشور و منطقه بخواهد به تنهایی با آن دست و پنجه نرم کند، خیلی موفق نخواهد بود. بنابراین امروز یک همگرایی طبیعی در زمینه مسائل زیست محیطی در سطح جهان حس میشود.
او افزود: نمایشگاههایی چون نمایشگاه بینالمللی محیط زیست، محل به اشتراک گذاشتن تجارب و دستاوردهای علمی، نوآورانه و فناورانه هستند.
معاون اول رئیس جمهور بیان کرد: محیط زیست متعلق به امروز نیست و به آیندگان تعلق دارد البته بخشی از آن حق ما است و ما به همان اندازه باید از محیط زیست حفاظت کنیم.
عارف ادامه داد: محیط زیست ثروتی تجدیدناپذیر است که تا به امروز هیچ تلاش همگرایی برای تجدیدپذیر کردناش نشده است.
او گفت: محیط زیست، یک فرآیند همگرا با مولفههای فراوان است و متاسفانه ۲ قطب پایدار نابودی و سبز را دارد؛ این محیط حق مشاعی است و هیچ کشوری حق ندارد که به تنهایی درباره آن تصمیمگیری کند.
عارف افزود: امروزه، خوشبختانه قطب سبز محیط زیست در مرکز توجه قرار گرفته است البته امروزه برخی از افراد جهان را به ۲ دنیای شمال و جنوب یا پیشرفته و در حال پیشرفت تقسیم میکنند. این تقسیمبندی یک خطر جدی است.
او بیان کرد: در گذشته، کشورهایی که ادعا میکردند به قطب سبز محیط زیست توجه دارند، کشورهایی بودند که نابودی محیط زیست را دنبال میکردند. امروز نیز کشورهایی که بیشترین بهره را از انرژی و سوختهای کربنی بردهاند، شعار زندگی بدون کربن را مطرح میکنند و پروسه زیست محیطی را یک پروسه یک پارچه نمیبینند. آنها فکر میکنند که این پروسه باید در خدمت قدرت باشد و قدرت مشخص کند که چه اتفاقی باید برای محیط زیست بیفتد. این کشورها معتقدند که هماکنون که جهان به سمت استفاده از انرژیهای سبز میرود، باید جنوب نابود شود و تا زمانی که این نگاه اصلاح نشود، کشورهای جنوب در انجام وظایف خودشان چندان موفق نخواهند بود.
معاون اول رئیس جمهور ادامه داد: من معتقدم برخوردی که با گازهای گلخانهای میشد، یک برخورد سیاسی بود.
عارف گفت: دنیای شمال در مواقعی که میخواهد مسئلهای را حل کند، در ابتدا خودش را خیرخواه انسان میداند اما در نهایت به دنبال منافع سیاسی و اقتصادی خودش است بنابراین تا زمانی که همه کشورها برای حل چالش محیط زیست اقدام نکنند، موفقیتی به دست نمیآید.
او افزود: ما در منطقهای زندگی میکنیم که چالشهای محیط زیستی زیادی دارد. دین اسلام، روایات، احادیث و احکام بسیار مشخصی درباره ضروریت حفظ محیط زیست دارد اما ما نتوانستیم آن فرهنگ بدنه اسلامی را در جامعهمان پرورش بدهیم.
معاون اول رئیس جمهور بیان کرد: نظام جمهوری اسلامی ایران سیاستهای کلی محیط زیست و سیاستهای کلی آمایش را دارد. آمایش متکی به مسائل زیست محیطی است.
عارف ادامه داد: ما منابع توسعه را داریم و از برنامه توسعه دوم به بعد، سیاستهای شفاف محیط زیستی و سند چشمانداز دیده میشوند.
او گفت: مقام معظم رهبری در جایی فرمودهاند نگاه به مسئله آب و هوا، غبار، دود، هوای سالم، آب سالم، محیط زیست سالم، جنگلها، نگاههای اصلی است. مسئولین اینها را در متن برنامهها در مجاری همه برنامههای زندگی بگنجانند.
ایشان در جای دیگری میفرمایند حفظ حریم محیط زیست باید جزوی از فرهنگ عمومی باشد و این نظر اسلام است. به راستی ما چقدر به آن عمل کردهایم؟ رادیو، تلویزیون و رسانههای ما چقدر در این زمینه کار کردهاند؟
معاون اول رئیس جمهور افزود: مقام معظم رهبری در جای دیگری فرمودهاند مسئله محیط زیست، مسئله این دولت یا آن دولت نیست. برای حل مشکل مرتبط با آن، همه باید دست به دست هم بدهند.
عارف بیان کرد: واقعیت این است که ما دست روی هر چه بگذاریم، متوجه میشویم که یک چالش محیط زیستی وجود دارد. به راستی جامعه ما در کجا موفق عمل کرده است؟
کشور ما در مقابل ریزگردها تسلیم شده است
او گفت: کشور ما هماکنون با چالشهای زیست محیطی چون آلودگی هوا، ریزگردها یا گرد و غبار، تخریب و فرسایش خاک، آلودگی آب، کاهش منابع آبی و تخریب سفرههای زیرزمینی، تغییرات اقلیمی، مدیریت پسماند، بهینهسازی مصرف سوخت، عدم جدیت در فرهنگسازی عمومی برای محیط زیست و عدم رعایت استانداردها و ضوابط مواجه است. در اینجا باید بگویم کشور ما در مقابل ریزگردها تسلیم شده و اگرچه تخریب و فرسایش خاک جدیتر از آلودگی هوا است، به آن توجه چندانی نمیکند.
معاون اول رئیس جمهور افزود: این کشور نتوانسته پسماند مازندران را نیز که یکی از استانهای سبز کشورمان است، مدیریت کند و گاهی به استانداردهای محیط زیستی تدوین شده، بیتوجه است. همه چیز استثنا است و کشورمان به کشور استثناها معروف شده است.
عارف به شاخص عملکرد زیست محیطی اشاره کرد و شرح داد: رتبه ما در این زمینه از میان ۱۸۰ کشور، ۱۳۳ است و من امیدوارم که ۲، ۳ سال دیگر بتوانیم بگوییم که به رتبه ۱۳۲ رسیدهایم .
او ادامه داد: ایران ۱۶۰ گونه پستاندار، ۴۹۲ گونه پرنده، ۱۷۵ گونه ماهی، ۱۹۷ گونه خزنده و ۲۰ گونه دوزیست را دارد و این یعنی کشورمان دارای تنوعی زیبا، ارزشمند و نشاطآور است اما ۸۶ گونه جانوری آن در معرض خطر انقراض هستند.
معاون اول رئیس جمهور گفت: شکارچیان با دیدن جانوران، یک گلوله را خرج آنها میکنند تا بتوانند منافع لحظهایشان را به دست بیاورند.
ما آب را مفت صادر میکنیم
عارف خبر داد: هماکنون ۱۱ درصد از خاک کشورمان در معرض فرونشست هستند و این یک بحران ملی است. ۵ میلیون هکتار از تالابهای کشور، کانونهای گرد و غبار میشوند زیرا ما حداقل حقآبه آنها را ندادهاند.
او بیان کرد: بحران جدی آینده ما، آب است زیرا با ناطرازی مصرف آب مواجه هستیم؛ هماکنون ۸۱ درصد از آبی که نداریم، صرف کشاورزی میشود. ما با پرورش هندوانه و صادر کردن آن، آب را به قیمت مفت صادر میکنیم.
معاون اول رئیس جمهور ادامه داد: رتبه کشور در مدیریت منابع آب، ۱۰۸ است و این شاخصها گویای عملکرد ما هستند.
عارف با ابراز نگرانی برای حال و احوال جوانانی که هماکنون و با شرایط ذکر شده، پرورش میابند، گفت: ما بر این باوریم که چالشهای زیست محیطی کشور قابل حل هستند. کشور و مردم ما ظرفیت و حق داشتن بهترینها را دارند و اگر یک عزم ملی در کشور شکل بگیرد، مشکلات حل میشوند. این امر، شدنی است.
شینا انصاری رئیس سازمان حفاظت محیط زیست هم در بخش دیگری از مراسم افتتاحیه بیست و دومین نمایشگاه بینالمللی محیط زیست گفت: متفکران و متخصصان جهان، یکی از دلایل وضعیت نامطلوب محیط زیست را فعالیتهای ناپایدار اقتصادی با هدف کسب منافع کوتاه مدت میدانند و بحران اقلیمی در پی افزایش سوزاندن سوختهای فسیلی پس از انقلاب صنعتی به جایی رسیده که دانشمندان جهان را با شرایطی غیر قابل پیشبینی درباره گرمایش زمین رو به رو کرده است. شرایطی که وقایع حدی متعددی را در یک دهه اخیر در جای جای کره زمین رقم زده است.
او افزود: بحران اقلیمی، فقط یکی از بحرانهای محیط زیستی جهان امروز است. قطعا ایران عزیز ما نیز همچون سایر کشورها از آسیبهای محیط زیستی و تبعات سلامتی، اقتصادی و اجتماعی وابسته به آن در امان نیست.
رئیس سازمان حفاظت محیطزیست بیان کرد: شوربختانه، کشور ما در مواقعی به دلیل وضعیت جغرافیایی و اقلیمیاش، آسیبهای عمیقتری نسبت به برخی از کشورهای دیگر تجربه کرده و خواهد کرد.
انصاری گفت: سازمان محیط زیست وظیفه دارد که توسعه و پیشرفت کشور را به سوی پایداری هدایت کند و قطعا همانطور که قانون اساسی تصویب کرده، حفاظت از محیط زیست بدون مشارکت جامعه عملی نخواهد شد.
او افزود: بیست و دومین نمایشگاه بینالمللی محیط زیست از امروز تا شنبه یکم دی ماه فرصتی را برای ترویج آگاهیهای محیط زیستی، معرفی فناوریهای سبز و ارائه راهکارهای پایدار برای حفظ محیط زیست ارائه می دهد. این نمایشگاه فرصتی مغتنم برای معرفی دستاوردهای صنایع استانها و تبادل نظر بین متخصصان و فعالان اقتصادی است.
رئیس سازمان حفاظت محیطزیست خبر داد: ۲۵۰ شرکت خودرویی، پتروشیمی، پالایشگاه، فولاد، سیمان، سایر صنایع و همچنین صنایع سبز، شرکتهای دانشبنیان، بالغ بر ۷۰ تشکل مردمنهاد محیط زیستی، ادارات کل محیط زیستی استانها و شهرداریهای ۵ کلانشهر در بیست دومین نمایشگاه بینالمللی محیط زیست حضور دارند.
انصاری بیان کرد: تشکلهای بینالمللی از جمله یونسکو، مجمع شهرداران آسیایی، کنوانسیون حمایت از گونههای مهاجر و در معرض خطر نیز در نمایشگاه مذکور حاضر شدهاند.