به گزارش ایفنا؛ عباس علیآبادی وزیر صمت در مراسم پاسداشت روز ملی صنعت و معدن و دهه تولید و تجارت که امروز ۱۰ تیرماه ۱۴۰۳ در سالن اجلاس سران برگزار شد، گفت: میخواستم گزارشی از عملکرد ۳ ساله وزارت صمت دولت سیزدهم را به شما ارائه بدهم اما بعد با توجه به شرایط تصمیم گرفتم که ۲۰ گزاره مهم اشاره کنم و اولین گزاره، رشد همزمان کیفیت و کمیت است. ما باید برای رسیدن به این هدف، تولید را جذاب کنیم.
او افزود: گزاره بعدی به این مسئله اشاره دارد که ما باید تحقیق و توسعه را گسترش بدهیم. امروزه برخی از خودروسازان اعلام میکنند که چون میتوانند بسیاری از قطعات خودرو را در داخل تولید کنند، پس ۱۰۰ درصد خودروهایی که میسازند، کار خودشان است اما من اینطور فکر نمیکنم. به نظر من اگر ما بتوانیم ۸۰ درصد قطعات خودرو را در داخل کشور. تولید کنیم اما نتوانیم موتور خوبی برای آن خودرو بسازیم یا حتی اگر بتوانیم موتور خوب هم تولید کنیم اما طراحی کار را خودمان نکرده باشیم، کارمان کامل نیست.
وزیر صمت بیان کرد: ما با گسترش تحقیق و توسعه میتوانیم به هدف تولید صددرصدی کالا در کشور برسیم.
علیآبادی ادامه داد: بدون تردید تا زمانی که صنایع ما تعامل سازندهای با مراکز علمی کشورهای دنیا نداشته باشند، نمیتوانند به هدفشان برسند بنابراین من فکر میکنم که ما از این به بعد باید تعامل گستردهای را میان صنایعمان با دانشگاهها و مراکز علمی جهان ایجاد کنیم.
او گفت: کشورمان الآن ۳۷ شرکت خودروساز دارد اما آنها اگر نتوانند به محدوده و مقیاس اقتصادی برسند، چندان کارآمد نخواهند بود.
بخشی از صنعت کشور ما صنعت مولد و اقتصادی نیست
وزیر صمت در ادامه به تأثیر رانت روی قیمتگذاری محصولات اشاره کرد و افزود: بخشی از صنعت کشور ما صنعت مولد و اقتصادی نیست و تا زمانی که در این فضا قرار دارد، صنعت پویایی نخواهد بود.
علیآبادی بیان کرد: مشکل بعدی کشور ما، بهرهوری است. ما متأسفانه در مصرف انرژی، آب و بهکارگیری نیروی انسانی بهرهور عمل نمیکنیم.
او ادامه داد: تا زمانی که تشکلهای خصوصی در مرکز توجه و عنایت قرار نگیرند، کشورمان به مقصود نمیرسد.
وزیر صمت آمایش سرزمینی را یکی دیگر از مسائل تأثیرگذار روی اقتصاد کشور دانست و گفت: برخی از واحدهای صنعتی در مناطقی قرار گرفتهاند که هیچ سنخیتی با آن مناطق ندارند یعنی شاید کیلومترها با منبع مواد اولیهشان فاصله داشته باشند.
علیآبادی بیان کرد: مسئله بعدی، بحث صادرات است و من بارها گفتهام که صادرات فتحالفتوح است یعنی اگر واحد صنعتی بتواند محصولاتش را در سطح جهان بفروشد، عملکرد موفقی دارد و اگر چنین نشد تا رسیدن به هدف فاصله زیادی دارد. واحدها و شرکتهای صنعتی باید از همه ابزارهای موجود برای رسیدن به هدف نهایی که صادرات است، استفاده کنند.
او افزود: واحد یا شرکت صنعتی که برای رسیدن به صادرات گام برمیدارد، باید کیفیت محصولاتش را ارتقا بدهد تا به مقصود برسد و بتواند با رقبای جهانی رقابت کند؛ مادامی که شرکتهای خودروساز کشورمان با خودشان رقابت کنند، وضعیت همین است که میبینید ولی از روزی که درها باز شوند و زمینه واردات خودرو فراهم شود، کیفیت خودروهای تولید داخل نیز ارتقا پیدا میکند البته به نظر من، کشور ما باید خودروهایی را وارد کند که مشابهشان در داخل کشور تولید میشود.
وزیر صمت گفت: صنایع بزرگ به مثابه درختی قطور هستند و شرکتهای دانشبنیان شاخ و برگ آنها به حساب میآیند بنابراین اگر صنایع با شرکتهای دانشبنیان تعامل نداشته باشند، محصول با کیفیتی تولید نخواهد شد.
صنعتگران باید فناوریهایشان را ارتقا بدهند
علیآبادی ادامه داد: صنعتگران باید فناوریهایشان را ارتقا بدهند و تجهیزاتشان را بهروز کنند تا هم به محیطزیست آسیب نزنند و هم عملکرد بهتری داشته باشند.
او بیان کرد: کشور ما باید از ظرفیتهای بخش خصوصی استفاده کند.
وزیر صمت ادامه داد: امروز دولت حاضر است مواد اولیه کار صنعتگرانی را که میتوانند محصولاتشان را صادر کنند، از همان کشورهای واردکننده، بگیرد و تأمین کند البته من در گذشته نیز چنین تلاشهایی را کردهام مثلاً با برخی از دوستان به یکی از کشورهایی آفریقایی سفر کردیم تا بتوانیم یک محصول را به آن کشور صادر کنیم و مسئولان آن کشور پیشنهاد دادند که در ازای محصولمان، محصولات کشورشان را به ما بدهند اما مسئولان وقت کشورمان چنین پیشنهادی را نپذیرفتند. این اتفاق در مواجهه با یکی از کشورهای آسیای شرقی هم افتاد.