به گزارش خبرنگار خبرگزاری نمایشگاهی ایران (ایفنا) در عصر حاضر فناوری با نرخ رشد بسیار سریعی در حال تبدیل شدن به مزیتی رقابتی برای کشورها است که در این بین به کارگیری دانش و استفاده از آن در بخش های مختلف اقتصادی، اجتماعی و صنعت می تواند به بهبود عملکردها و شاخص های اقتصادی کمک کند. به ویژه در کشور ما که در شرایط تحریمی قرار دارد رشد فناوری و اتکا بر توان داخلی می تواند بیش از سایر کشورها اهمیت داشته و ما را از هر نوع وابستگی به سایر کشورها بی نیاز کند.
همچنین شناسایی تقاضای بازار، تحقیقات برای توسعه فناوری و تجاریسازی از بخشهای ضروری در ایجاد و توسعه فناوری هستند که یکی از دلایل عمدۀ رشد سریع و بهبود فناوری در کشورهای صنعتی، توجه فراوان به تجاریسازی نتایج تحقیقات انجامشده در چنین کشورهایی است.
ارزشافزودۀ ناشی از بهکارگیری فناوری در عرضه محصولات و خدمات مورد نیاز، موجب افزایش رشد اقتصادی میشود. در راستای پیشبرد فرآیند تجاریسازی و توسعه، تلاشهای تحقیقاتی باید با شناخت کامل نسبت به روند توسعه علوم و فناوری و اطلاعات کافی از بازار مصرف همراه باشد؛ وگرنه حاصل کار به ارزشافزوده تبدیل نخواهد شد.
آنطور که کارشناسان و اهل فن معتقدند، بومی سازی محصولات و تجهیزات وارداتی مورد استفاده در بخش های مختلف می تواند تغییر جدی در زیست بوم فناوری و نوآوری در کشور داشته باشد که در این مسیر بهره گیری از توان نخبگان، دانشگاهیان و مراکز پژوهشی بسیار حائز اهمیت است.
همه ساله میزان قابل توجهی ارز از کشور صرف واردات محصولات و تجهیزات مورد استفاده در بخش های مختلف کشور می شود و طبق آمار وزارت صمت رقم میانگین واردات و ارز خارج شده از کشور طی سه سال متوالی ۹۶، ۹۷ و ۹۸ حدود ۴۴ میلیارد دلار بوده است.
شناسایی این رقم ارز خارج شده از کشور حاصل ارزیابی ارز اختصاص داده شده از سوی بانک مرکزی برای واردات انواع و اقسام کالاها و تجهیزات و همچنین آمار محصولات وارد شده از طریق مبادی رسمی واردات به کشور مثل گمرکات بوده است که البته این آمار و ارقام مربوط به واردات ۱۴۰۶ قلم کالا در شرایطی است که ما در تحریم به سر می بریم و اگر تحریم ها نبود، این آمار و ارقام بسیار بیشتر از این بود.
بی شک در چنین شرایطی بومی سازی محصولات وارداتی ارزبر به مرور زمان هم میتواند در تقویت توان و فناوری های داخلی مؤثر باشد و هم در شرایط جنگ اقتصادی فعلی به شدت نه تنها موجب صرفه جویی ارزی باشد بلکه با رسیدن این محصولات به تولید انبوه ارزآوری و صادرات این محصولات را در پی داشته باشد و شعار عدم وابستگی به اقتصاد نفتی را بعد از سال ها محقق کند.
به سرمایه گذاری و حمایت از بخش های تحقیق و توسعه و شرکت های دانش بنیان در کشور ما به عنوان هزینه نگاه می شود که این دیدگاه باید تغییر کند زیرا مادامی که هر وزارتخانه در کشور به جای کلی نگری تنها خود را ببیند و برای حل مسئله تلاش نکنند، به جرات می توان گفت دستیابی به اهداف و چشم اندازهای توسعه بسیار سخت و شاید دست نیافتنی باشد و کشور ما همچنان یک کشوری وابسته در عرصه های مختلف فناوری خواهد بود.
در این بین اهمیت ایجاد بستر مناسب و یکپارچه ملی برای طرح مسائل و مشکلات فناورانه ی شرکتها و سازمانها به منظور جذب ایدههای نوآورانه، عملیکردن آنها و جهتدهی توانمندیهای داخلی و بومی سازی محصولات وارداتی و همچنین تأمین بخشی از هزینههای تحقیق و توسعه توسط دولت به شرطی که دستاوردهای پژوهشی آنان در مسیر رفع نیازهای جامعه، کاهش مشکلات، افزایش بهرهوری و کاهش هزینههای تولید کشور باشد می تواند کمک به سزایی در تحقق اهداف و برنامه های توسعه ای در کشور باشد.
برهمین اساس از آنجایی که کشور ما در این راه در ابتدای مسیر قرار دارد بی شک هم افزایی متخصصان و دانشگاهیان در این عرصه می تواند آینده ای روشن را رقم زند که در صورت تحقق این اهداف و استفاده از توانمندی های داخلی و حمایت از فعالیت های دانش بنیان در زمینه ساخت تجهیزات نه تنها شاهد آثار مثبت اقتصادی خواهیم بود بلکه افزایش اشتغالزایی، رشد توان صادراتی و توان مالی برای سرمایه گذاری داخلی در توسعه فعالیت های داخلی در کشور را شاهد خواهیم بود.
یکی از حوزه هایی که برای کشور ما دارای مزیت رقابتی است، بخش تجهیزات و مواد آزمایشگاهی است که به منظور کاهش وابستگی در این زمینه به محصولات وارداتی بیش از پیش نیاز به حمایت از این بخش از سوی دولتمردان و سازمان ها و نهادهای ذی ربط احساس می شود.
برهمین اساس معاونت علمی ریاست جمهوری همه ساله با برگزاری نمایشگاه تجهیزات و مواد آزمایشگاهی با هدف تأمین بخشی از هزینههای تحقیق و توسعه توسط دولت به شرطی که دستاوردهای پژوهشی آنان در مسیر رفع نیازهای جامعه، کاهش مشکلات، افزایش بهرهوری و کاهش هزینههای تولید کشور باشد، تلاش می کند تا با ایجاد بستری دائمی برای برای همرسانی عرضه و تقاضا، خریداران بخش خصوصی … بستری برای رونق هرچه بیشتر بازار شرکتهای عرضهکننده تجهیزات و مواد آزمایشگاهی فراهم کند.
در همین راستا، دهمین دوره نمایشگاه تجهیزات و مواد آزمایشگاهی ایران ساخت روز شنبه 19 آذرماه سال جاری با حضور روح الله دهقانی معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری جاری در سالن شماره یک محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی تهران، افتتاح شد.
این نمایشگاه شامل بخشی است که به ارتقای طراحی محصولات ایران ساخت ارتباط دارد. پس از تجربه موفق برگزاری اولین دوره جایزه طراحی ایران ۱۴٠٠ نمایشگاه ایران ساخت با همکاری مرکز طراحی ایران بهمنظور ارزیابی وضعیت طراحی صنعتی محصولات ایران ساخت و تشویق تولیدکنندگان تجهیزات آزمایشگاهی به استفاده از فرآیند طراحی صنعتی برای آنان مشوقهای ویژهای در نظر گرفته است.
برگزاری جایزه طراحی شامل تجهیزات شامل محورهای آزمایشگاهی و پزشکی، تجهیزات کامپیوتر و فناوری اطلاعات، ماشینآلات صنعتی و رباتیک، طراحی فضای نوآوری و فناوری، فناوریهای نرم شامل صنایع خلاق آموزش، سرگرمی و سرگرمی و صنایعدستی و بستهبندی میشود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری نمایشگاهی ایران (ایفنا) علاقه مندان از ۱۹ تا ۲۲ آذرماه سال جاری، همزمان با برگزاری بیست و سومین نمایشگاه دستاوردهای پژوهش، فناوری و فن بازار، سالنهای ۵ و ۶ و ۷ و ۲۷ نمایشگاه بینالمللی تهران شاهد برگزاری نمایشگاه تجهیزات و مواد آزمایشگاهی ایران ساخت در سالنهای میلاد (۳۱)، خلیج فارس (۴۴) و ۴۰ با مشارکت گسترده شرکتهای دانشبنیان، فناور، دانشگاهیان، مراکز آزمایشگاهی و پژوهشی خواهند بود.
خبرنگار : ساناز کلاهدوز