به گزارش ایفنا، بیست و پنجمین نمایشگاه بینالمللی مخابرات، فناوری اطلاعات و اقتصاد دیجیتال امروز ۳ دی ماه ۱۴۰۳ با حضور محمدرضا عارف معاون اول رئیس جمهور و سید ستار هاشمی وزیر ارتباطات در محل دائمی برگزاری نمایشگاههای بینالمللی تهران افتتاح شد. سید ستار هاشمی وزیر ارتباطات در این مراسم گفت: بحث هوش مصنوعی از حوزه ارتباطات جداپذیر نیست. او افزود: ما بایستی بپذیریم که تنظیم کردن فناوریهای نوین پیچیدگیهای خودش را دارد و این تنظیم گری بدون مشارکت ذینفعان انجام نمیشود.
وزیر ارتباطات بیان کرد: ما باید از ظرفیتهای همه اتحادیههای جهانی بهره ببریم و وزارت ارتباطات از این قافله عقب نیفتاده است.
محمدرضا عارف معاون اول رئیس جمهور در بخش دیگری از مراسم افتتاحیه بیست و پنجمین نمایشگاه تلکام، گفت: امروزه، جوانان دانشمند کشورمان دستاوردهای چشمگیری دارند و من نمیدانم که آیا میشود یکی از نوآوریها و دستاوردهای ارزشمند ۳،۴ دهه اخیر جهان را مطرح کرد و نام ایران و دانشمندان جوان آن مطرح نباشد؟ و هر چقدر که این دستاوردها و نوآوریها بیشتر به سمت نرمافزار حرکت کرده است، سهم دانشمندان جوان و برجسته ایرانی بیشتر میشود. این وضعیتی است که ما داشتیم و باید به عنوان یک وضعیت نسبی از آن در برنامهریزیها استفاده کنیم.
معاون اول رئیس جمهور بیان کرد: ما تا برنامه سوم با تفسیری که از اصل ۴۴ قانون اساسی میشد، با یک مانع مواجه بودیم بنابراین نمیتوانستیم اجازه بدهیم که بخش خصوص وارد حوزههای مختلف بشود اما خوشبختانه آن مانع برداشته شد و از آن به بعد، ما با یک بحث چالشی رو به رو شدیم و آن بحث این است که بخش خصوصی در کجای فرآیند توسعه قرار دارد. بسیار روشن و واضح است که سهم این بخش در اشتغال به خصوص اشتغال دانشجویی، بالا است.
عارف گفت: امروز، ما عضو اتحادیههای منطقهای هستیم و باید در کنار تامین کیفی نیازهای داخلی، نگاهمان به بازار منطقه باشد.
او افزود: به نظر من، نمایشگاههایی چون نمایشگاه تلکام فرصتی برای تبادل نظر و رشد هستند.
معاون اول رئیس جمهور بیان کرد: واقعیت این است که امروز، آی سی تی در همه بخشها، فناوری پایهای برای پیشرفت است.
عارف گفت: یک جوان دانشمند، زمینه مناسبی برای کار میخواهد تا بتواند ایدههایش را اجرا کند. ما باید به سمت خوداتکایی برویم تا بتوانیم محصولات با کیفیتی را به جامعه ارائه بدهیم.
او تشریح کرد: زمانی یک مدل گوشی خاص وارد میشود که طبیعتا خدمات پس از فروش آن اجباری و به عهده تولیدکننده است اما آن خدمات به دلیل وجود برخی از مسائل با هزینه وحشتناک به مصرفکننده میرسد. این مسائل باعث نارضایتی مردم میشود و اگر ما از گرفتن تصمیمات بیاساس پرهیز کنیم و کاملا شفاف و روشن در چهارچوب قانون و سیاستها عمل و حرکت کنیم، پیش نمیآیند.