سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه از سی و یکمین نمایشگاه ملی فرش دستباف دیدار کرد و در حاشیه این دیدار به خبرنگار ایفنا گفت: امیدوارم صدا و سیما سی و یکمین نمایشگاه ملی فرش دستباف را بیشتر معرفی کند تا مردم این نمایشگاه را ببینند. هر قطعه از فرشهایی که در سی و یکمین نمایشگاه ملی فرش دستباف قرار گرفتهاند، درباره هنر، فرهنگ و زحمت بافنده ایرانی با آدم صحبت میکند؛ فرش دستباف محصول ماشین نیست. این محصول، محصول دست بافنده است. بافندهای که با دقت و ظرافت کار کرده و بخشی از هویت و فرهنگ ایران و ایرانی را میسازد.
او افزود: من فکر میکنم که مسئولان موظف هستند برای توسعه تولید، فروش و صادرات فرش ایرانی کمک بکنند. زنده بودن فرش ایرانی به صادرات آن بستگی دارد.
وزیر امورخارجه بیان کرد: بازارهای داخلی فرش ایرانی وضعیت خوبی دارند زیرا مردم قدر آن محصول را میدانند.
عراقچی بیان کرد: دولت میخواهد کمیته خاصی را برای رسیدگی به وضعیت صادرات فرش ایرانی تشکیل بدهد. این کمیته تلاش میکند که موانع موجود بر سر راه صادرات محصول مذکور را رفع کند. بخشی از موانع ریشه در تحریمها دارند اما بخشی دیگر از آنها مربوط به قوانین صادراتی هستند. باید قوانین صادراتی را تسهیل کرد.
او ادامه داد: فرش ایرانی باید بیش از پیش معرفی و تبلیغ شود؛ متاسفانه امروزه طرحهای فرشهای ایرانی در کشورهای دیگر کپی، بافته و فروخته میشوند.
وزیر امورخارجه خبر داد که حدود ۱۰ میلیون نفر در ایران از صنعت بافت فرش دستباف ارتزاق میکنند و ۳۸ شغل مختلف در کنار آن صنعت ایجاد شدهاند.
عراقچی گفت: وزارت خارجه به همه سفارتخانهها دستور داده که برای صادرات هر چه بیشتر محصولات ایرانی و در راس آنها فرش تلاش بکنند. معاونت اقتصادی وزارت خارجه هم ماموریت دارد که در این جهت کار بکند.
او افزود: وزارت خارجه در چند مدت اخیر به دیگران به خصوص کشورهای غربی توصیه کرده است که عقلانیت حداکثری را به جای فشار حداکثری برگزینند؛ فشار حداکثری کشورهای غربی با مقاومت حداکثری مردم ایران مواجه شد و در نهایت به شکست حداکثری آن کشورها انجامید. این ادعای من نیست. بارها مقامات آمریکایی اعتراف کردهاند که فشار حداکثری یک سیاست شکست خورده است.
وزیرامور خارجه چگونگی نقشآفرینی وزارت خارجه برای بینالمللیتر شدن نمایشگاه فرش دستباف را چنین تشریح کرد: وزارت سمت مسئول رسیدگی به وضعیت صنعت فرش و برگزاری نمایشگاه آن محصول است. وزارت خارجه نیز در راستای معرفی بیش از پیش فرش ایرانی به مردم جهان تلاش میکند. به هر حال از نظر من باید برای توسعه بازارهای جهانی فرش دستباف یک سیاست کلی را تعریف و نقش هر وزارتخانه و نهاد را مشخص کرد.
عراقچی در پایان از همه مردم درخواست کرد که از سی و یکمین نمایشگاه ملی فرش دستباف بازدید کنند.
سی و یکمین نمایشگاه ملی فرش دستباف از ۲۳ تا ۲۷ آبان ماه ۱۴۰۳ در محل دائمی برگزاری نمایشگاههای بینالمللی تهران دایر است.