به گزارش ایفنا؛ امروز دهم تیرماه ۱۴۰۳ مراسم پاسداشت روز ملی صنعت و معدن و دهه تولید و تجارت با حضور روحالله دهقانی فیروزآبادی معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهور و عباس علیآبادی وزیر صمت در سالن اجلاس سران برگزار شد؛ روحالله دهقانی فیروزآبادی معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهور در این مراسم گفت: کشورهای تولیدکننده انرژی مثل ایران به واسطه داشتن این نعمت الهی، عموماً اقتصاد منبع پایه دارند. کشورهایی هم که از آن نعمت الهی محروم ماندهاند، اقتصاد دیگری را شکل دادهاند که ما آن را با عنوان اقتصاد دانشبنیان میشناسیم.
صنعت، موتور پیشران اقتصاد دانشبنیان است
او افزود: اقتصاد دانشبنیان بر مبنای تولید با ایجاد کردن ارزش افزوده برای منابعی که خداوند در دسترس ما قرار داده، شکل میگیرد اما در واقع اگر نگاه کنیم متوجه میشویم کشورهایی که اقتصاد دانشبنیان دارند، بسیار پررونقتر از کشورهای دارای اقتصاد منبع محور هستند؛ همین الآن کشوری در اروپا وجود دارد که هیچ منبع نفتیای ندارد ولی درآمدش ۱۰ برابر کشوری مثل کشور ما است بنابراین اقتصاد دانشبنیان که عموماً بر پایه فکر، اندیشه، تلاش و نوآوری شکل گرفته، ارزشافزودههای زیادی دارد و واقعیت این است که موتور پیشران اقتصاد دانشبنیان چیزی نیست جز صنعت.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهور بیان کرد: صنعت یعنی ماده اولیه را با کار و تلاش به محصولی با ارزش و کیفیت بالاتر تبدیل کنیم بنابراین کشور ما که استقلال و آزادی را به عنوان آرمانهای خودش تعریف کرده، انتخاب کرده که به سمت اقتصاد دانشبنیان و حمایت از صنعت برود.
صنعت بدون فناوری نمیتواند به راه خودش ادامه بدهد
دهقانی فیروزآبادی تأکید کرد که صنعت موتور پیشران اقتصاد دانشبنیان است و ادامه داد: این موتور پیشران در همه دنیا یک قلب تپنده دارد و آن قلب تپنده که میزان رقابتپذیری یک صنعت را مشخص میکند، فناوری است؛ صنعت بدون فناوری نمیتواند به راهش ادامه بدهد و با موارد مشابه رقابت کند؛ بنابراین ما اگر میخواهیم موتور پیشران اقتصاد دانشبنیانمان پویا باشد، باید به سراغ فناوری برویم.
او گفت: ما معتقدیم که اگر قرار باشد اتفاقی در کشور رخ دهد، باید شرکتهای دانشبنیان که اصطلاحاً مولد فناوری هستند، به جای آنکه با صنعت سنتی و قدیمی ما رقابت کنند، در مسیر زنجیره ارزش شرکتهای بزرگ و صنعتی کشور قرار بگیرند لذا تلاش میکنیم که شرکتهای دانشبنیان را در مسیر زنجیره ارزش صنعت قرار بدهیم زیرا اگر شرکتهای دانشبنیان در مسیر صنعت قرار بگیرند، صنعت ما دانشبنیان خواهد شد و صنعت دانشبنیان میتواند موتور مولد اقتصاد برتر باشد.
شرکتهای دانشبنیان باید در مسیر زنجیره ارزش صنعت قرار بگیرند
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهور تصویب قانون جهش تولید دانشبنیان را یکی از یادگارهای رئیسجمهور شهید و یکی از اقدامات دولت سیزدهم برای همسو کردن شرکتهای دانشبنیان با صنعت کشور دانست و افزود: این قانون که به قول حضرت آقا، یکی از مهمترین قوانین راهبردی کشور است و به نظر من هم والاترین قانون برای صنعت و معدن به حساب میآید، ابزارهای بسیار مترقی را در اختیار ما قرار میدهد و من از همه آقایان و خانمهای صنعتگر میخواهم که این قانون را بدانند و با مفاد آن آشنا شوند.
تخصیص اعتبار مالیاتی به صنایع علاقهمند به توسعه بخش تحقیق و پژوهش
دهقانی فیروزآبادی بیان کرد: دولت براساس مفاد قانون جهش تولید دانشبنیان، ۲ برنامه بزرگ را در دستور کار خود قرار داد و اجرایشان را شروع کرد. یکی از این برنامهها توسعه شبکه تحقیق و پژوهش صنعت است. معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری هماکنون براساس آنچه که در ماده ۱۱ قانون جهش تولید دانشبنیان آمده، آماده است به صنایعی که علاقهمند باشند بخش تحقیق و پژوهششان را توسعه بدهند، اعتبار مالیاتی بدهد تا بتوانند نیروی انسانی جذب کنند، از لحاظ فناوری خودشان را تجهیز کنند و پروژههای فناورانه را تعریف کنند.
او ادامه داد: برنامه دومی که در دستور کار دولت قرار گرفت، حمایت از قرارگیری شرکتهای دانشبنیان در زنجیره تولید و توسعه صنعت است. معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری شرکتهای دانشبنیانی را که قبلاً صرفا بر مبنای نوع تولید فناوریشان تقسیمبندی میشدند، امروز بر مبنای ۳ موضوع دستهبندی میکند.
موضوع اول این است که آیا فناوریشان، فناوری ارزشآفرینی برای کشور است؟ موضوعات دوم و سوم هم به میزان ایجاد اشتغال تخصصی و میزان گردش مالی تأکید دارند.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهور گفت: معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری معتقد است شرکتی که در زمینه فناوری بسیار سطح بالایی کار میکند اما اشتغال تخصصی چندانی ایجاد نکرده و گردش مالی کمی دارد، یک شرکت نوپا است.
دهقانی فیروزآبادی افزود: براساس تقسیمبندی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری، شرکتهای دانشبنیان در ۳ گروه شرکتهای نوپا، نوآور و فناور قرار میگیرند.
او بیان کرد: امروز معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری به جای آنکه حمایتهای خرد، پراکنده و بیهدف را از شرکتهای دانشبنیان داشته باشد، از صنعتگرانی که در مسیر توسعه زنجیره ارزششان از دستاوردهای شرکتهای دانشبنیان بهره میبرند، حمایت میکند تا ارتباط میان صنعت و شرکتهای دانشبنیان برقرار شود.