به گزارش خبرگزاری ایفنا؛ نشست خبری ششمین نمایشگاه توانمندیهای صادراتی جمهوری اسلامی ایران و دومین اجلاس همکاریهای اقتصادی ایران و آفریقا امروز در محل دائمی نمایشگاههای بین المللی تهران برگزار شد؛ مهدی ضیغمی معاون وزیر صمت و رئیس سازمان توسعه و تجارت ایران، محمدصادق قنادزاده معاون ارتقای کسبوکارهای بینالمللی سازمان توسعه تجارت ایران و مجید تکبیری رئیس ستاد برگزاری نمایشگاه ایران اکسپوی ۲۰۲۴ در این نشست خبری گفت: ما یک نمایشگاه جانبی برای اولین اجلاس همکاریهای اقتصادی ایران و آفریقا داشتیم ولی نشد که ظرفیتهای کشور به صورت کامل در آن نمایشگاه دیده شود. در واقع هدف اصلی از برگزاری آن نمایشگاه عملا افزایش صادرات غیرنفتی و بهویژه حوزه خدمات فنی _ مهندسی بود.
او افزود: تصمیم گرفته شد که امسال ۲ برنامه ششمین نمایشگاه توانمندیهای صادراتی جمهوری اسلامی ایران و دومین اجلاس همکاریهای اقتصادی ایران و آفریقا علیرغم وجود همه سختیها همزمان برگزار شوند تا بتوان از ظرفیتهای هر دوی آنها برای توسعه تجاری کشور استفاده شود.
رئیس سازمان توسعه و تجارت ایران بیان کرد: من در برنامه قبلی از مشکلات، محدودیتها و چالشها گفتم. الحمدلله با حمایت همه جانبهای که در همه سطوح کشور انجام شد، یک کار بزرگ ملی صورت گرفت.
ضیغمی ادامه داد: ششمین نمایشگاه توانمندیهای صادراتی جمهوری اسلامی ایران و دومین اجلاس همکاریهای اقتصادی ایران و آفریقا از صبح جمعه کارشان را شروع خواهند کرد؛ تا به حال بیش از ۲۸۰۰ نفر برای حضور در این رویدادها ثبتنام کردهاند که با توجه به محدودیتهای ظرفیتی که به لحاظ هتل در کشور داریم، ۲۶۰۰ نفر آنها تائید شدهاند و در مرحله اخذ ویزا و بلیت هستند. در واقع ما بنا داریم که بتوانیم میزبان حداکثر ۲۰۰۰ نفر باشیم و مهمانهایی از ۸۰ کشور را در ایران خواهیم داشت و بیش از ۴۰ کشور با هیئت عالیرتبه دولتی در برنامههایمان حضور پیدا خواهند کرد.
او گفت: ۳۳ کشور از قاره آسیا، ۲۵ کشور از قاره اروپا، ۳۴ کشور از قاره آفریقا و ۴ کشور از قاره آمریکا برای حضور در ششمین نمایشگاه توانمندیهای صادراتی جمهوری اسلامی ایران و دومین اجلاس همکاریهای اقتصادی ایران و آفریقا ثبتنام کردهاند که تا به امروز ۸۰ تای آنها در مرحله تهیه ویزا و بلیت قرار گرفتهاند.
رئیس سازمان توسعه و تجارت ایران افزود: هدف برگزاری ششمین نمایشگاه توانمندیهای صادراتی ایران و دومین اجلاس همکاریهای اقتصادی ایران و آفریقا دستآوردها و امضای قراردادهای تجاری خواهد بود؛ در واقع ۲ برنامه مذکور برنامههای بی تو بی بسیار جدی دارند.
ضیغمی بیان کرد: من سال گذشته عدد ۱ میلیارد یورو را برای قیمت امضای قراردادها اعلام کردم اما به نظر میرسد که این قیمت بیش از پیشبینی من بود و امسال هم قراردادهایی با ارزش یورویی چشمگیر امضا خواهند شد و این اتفاق مبارک در سال جهش تولید رخ خواهد داد؛ جهش تولید بدون جهش صادرات رخ نمیدهد و ششمین نمایشگاه توانمندیهای صادراتی جمهوری اسلامی ایران فرصت خوبی برای افزایش دادن گروههای صادراتی کشورمان به حساب میآید.
او ادامه داد: همانطور که گفتم دومین اجلاس همکاریهای اقتصادی ایران و آفریقا صبح روز جمعه برگزار میشود و ششمین نمایشگاه ایران اکسپو در روز شنبه با حضور رئیسجمهور یا آقای مخبر افتتاح میشود.
رئیس سازمان توسعه و تجارت گفت: مردم و تجار در روز یکشنبه میتوانند از ششمین نمایشگاه ایران اکسپو بازدید کنند؛ نمایشگاه مذکور ۵ روز برگزار خواهد شد.
محمدصادق قنادزاده معاون ارتقای کسبوکارهای بینالمللی سازمان توسعه تجارت ایران در بخش دیگری از نشست خبری ششمین نمایشگاه توانمندیهای صادراتی جمهوری اسلامی ایران و دومین اجلاس همکاریهای اقتصادی ایران و آفریقا گفت: سطح رویداد دومین اجلاس همکاریهای اقتصادی ایران و آفریقا، سطح وزرای اقتصادی و یک سطح پایینتر از اجلاس سران است. ما مجموعه از حدود ۸۰ تن از مقامات عالیرتبه قاره آفریقا میزبانی خواهیم کرد.
او افزود: سازمان توسعه تجارت ایران از ماهها قبل ابعاد موجود برای افزایش همکاریهای ایران و کشورهای آفریقایی را بررسی کرده و متوجه شده است که ما میتوانیم در عرصههایی چون کشاورزی، فناوری و سلامت همکاریهایمان را گسترش دهیم؛ در واقع سازمان توسعه تجارت ایران در کل ۱۲ کارگروه تخصصی تشکیل داده است که هر کدامشان یک پنل تخصصی را برگزار خواهند کرد تا بتوانند به همه ابعاد همکاری بپردازند.
معاون ارتقای کسبوکارهای بینالمللی سازمان توسعه تجارت ایران بیان کرد: بیش از ۳۵۰ شرکت ایرانی برای شرکت در پنلهای تخصصی دومین اجلاس همکاریهای اقتصادی ایران و آفریقا شرکت کردهاند؛ ما نیز فضایی را برگزاری بیش از ۱۵۰ نشست رودررو در نظر گرفته و ایجاد کردهایم. بزرگترین مانع توسعه تجارت و صادرات ایران عدم شناخت است و ما باید بازارهای آفریقا را بشناسیم و کشورهای آفریقایی هم باید با توانمندیهای صادراتی جمهوری اسلامی ایران آشنا شوند بنابراین تصمیم بر این گرفته شد که ششمین نمایشگاه توانمندیهای صادراتی جمهوری اسلامی ایران و دومین اجلاس همکاریهای اقتصادی ایران و آفریقا همزمان و در کنار یکدیگر برگزار شوند.
قنادزاده قاره آفریقا را مهمترین کارخانه تولید مواد اولیه جهان دانست و ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران و کشورهای آفریقایی همکاریهای اقتصادی خوب و توسعهیافتهای با هم دارند و سازمان توسعه تجارت ایران فقط میخواهد این امر را به منصه ظهور بگذاریم تا شرکتهای دولتی و خصوصی ۲ طرف با تواناییهای همدیگر آشنا شوند.
مجید تکبیری رئیس ستاد برگزاری ششمین نمایشگاه ایران اکسپو نیز در بخش دیگری از نشست خبری ششمین نمایشگاه توانمندیهای صادراتی جمهوری اسلامی ایران و دومین اجلاس همکاریهای اقتصادی ایران و آفریقا گفت: ما به آخرین لحظات منتهی به زمان برگزاری ششمین نمایشگاه توانمندیهای صادراتی جمهوری اسلامی ایران یا نمایشگاه ایران اکسپو ۲۰۲۴ نزدیک میشویم و این لحظات برای دوستان برگزارکننده ما بسیار سخت هستند؛ دوره قبلی برگزاری نمایشگاه ایران اکسپو با ۱۰ گروه کالایی برگزار شد اما امسال ما این نمایشگاه را با ۶ گروه کالایی دارو و تجهیزات پزشکی، پتروشیمی، ساختمان، مواد غذایی و صنایع کشاورزی، صنعت و صنایعدستی و گردشگری برگزار میکنیم چون در محل دائمی برگزاری نمایشگاههای بینالمللی تهران با محدودیت مکانی مواجه هستیم.
او افزود: بیش از ۵۰ هزار مترمربع فضای نمایشگاهی مسقف و روباز برای بیش از ۸۰۰ شرکت صادراتی برتر ایرانی در نظر گرفته شده است و ۱۷ هتل ۴ و ۵ ستاره تهران برای میزبانی از مهمانان خارجی آماده شده است.
تکبیری بیان کرد: ما در سال گذشته با کمبود مترجم متخصص مواجه بودیم و امسال با دانشکده زبانها و ادبیات خارجی دانشگاه تهران هماهنگ کردهایم و بیش از ۷۵۰ مترجم جذب شدهاند که از آنها مصاحبه گرفته شده و پالایش شدهاند تا ما به ۳۰۰ مترجم برسیم.
او افزود: ۵۴ هزار تن از همکاران ما در چند ماه اخیر تلاش کردهاند که زمینه مذاکرات بی تو بی را فراهم کنند و تلاشهای آنها به ما کمک کردند که بتوانیم برگزاری ۴ هزار مذاکره رودررو را پیشبینی کنیم.
تکبیری در ادامه اینچنین به سؤال خبرنگار خبرگزاری ایفنا پاسخ داد: همانطور که گفته شد ما با فعال کردن کارگروههای تخصصی ۱۲ گانه مزیتهای همکاری با کشورهای آفریقایی را بررسی کردیم و متوجه شدیم که میتوانیم همکاریهای معدنی خوبی با آنها داشته باشیم.
او افزود: حوزه بعدی، حوزه کشاورزی است؛ قاره آفریقا زمینهای حاصلخیزی دارد و همکاری با کشورهای آن منطقه فرصت خوبی برای تامین مواد اولیه لازم برای تولید نهادههای دامی به حساب میآید. حوزه بعدی حوزه نفت، گاز و پتروشیمی است؛ هماکنون ذخایر نفتی خوبی در آفریقا پیدا میشوند و رشد میکنند. ایرانیان هم در زمینه استخراج از ذخایر نفتی دانش دارند.
رئیس ستاد برگزاری نمایشگاه ایران اکسپوی ۲۰۲۴ بیان کرد: حوزه بعدی، حوزه عمران و فنی _ مهندسی است و شرکتهای ما توانمندیهای خوبی در این زمینه دارند. قاره آفریقا هم بهشت پروژه است.
تکبیری ادامه داد: کشور ما از نظر تأمین زیرساختهای لجستیکی ضعف دارد و ما باید به ۴ نقطه اصلی آفریقا دسترسی دریایی داشته باشیم. یک کارگروه تخصصی هم برای ارائه خدمات مالی و بانکی تعریف شده است و پنلی برگزار خواهد شد.
او گفت: در حوزه سلامت نیز باید گفت ایران در این زمین صاحب دانش و فناوری است و آفریقا نیز به حوزه مذکور اهمیت خاصی میدهد.
سپس مهدی ضیغمی رئیس سازمان توسعه تجارت جهانی در پاسخ به خبرنگار خبرگزاری ایرنا گفت: ما قطعاً در حوزههای پتروشیمی، مواد غذایی و … از همین الآن درخواست امضای قرارداد داریم و تعداد دقیق قراردادها را بعداً اطلاعرسانی خواهیم کرد.
تکبیری در پاسخ به خبرنگاران ایفنا گفت: ما در دوره ششم برگزاری نمایشگاه ایران اکسپو هیچ عدم هماهنگی نداشتیم و همه دستگاههای مربوطه پای کار آمدند.
او افزود: نمایشگاه ایران اکسپوی ۲۰۲۴، ۳ بخش بی تو بی، همایشها و بازدیدها را دارد و اطلاعات مربوط به آنها در دسترس خبرنگاران قرار میگیرد.
پیشبینی یک بازدید تهرانگردی برای تجار خارجی شده است؛ سازمان تجارت ایران و مرکز تحقیقاتی ایلیا در ۸ گروه کالایی تحقیقاتی را انجام دادهاند تا ظرفیتهای بازارهای داخلی و خارجی را شناسایی کنند و یک کتابچه ۵۰ یا ۶۰ صفحهای فراهم کردهاند که رونمایی خواهد شد.
سپس قنادزاده در پاسخ به یک خبرنگار گفت: عربستان اعلام کرده است که یک هیئت را به نمایشگاه ایران اکسپو خواهد فرستاد.