لزوم بهکارگیری بخش خصوصی در مدیریت شهری
مسعود نصرتی، شهردار منطقه ۲۲ در ابتدای این اجلاس اظهار کرد: با توجه به حضور ارزشمند بخش خصوصی در کشور باید بگویم که در کشور ۱۴۰۸ شهر داریم و ۳۷۴۰۰ روستا و دهیاری، ۱۱۴۷ شهر داریم که جمعیت زیر ۵۰ هزار نفر دارد. ۹ کلان شهر با جمعیت بالای ۱ میلیون نفر و ۷ کلان شهر بالای ۵۰۹ هزار نفر داریم که گروه زیر پنجاه هزار نفر ۱۴ درصد جمعیت کشور را تشکیل میدهند و ۱۶ شهر ۳۴ درصد جمعیت کشور را بهرهبرداری میکنند.
وی افزود: هنگامیکه در برنامه این همایش از صنعت ساختمان و مدیریت شهری مطرح میشود، بیشتر جمعیت ۳۴ درصدی مدنظر است. در اینجا چند شوال مطرح میشود، در موقعیتی که به نظر من در حوزه مدیریت شهری کشور با گرههای کوری مواجه هستیم، آیا تجربههای موفق در حوزههای بینالمللی وجود ندارد؟ آیا قرار است که در صنعت ساختمان ایران سعی و خطا کنیم؟ آیا تجربه در کنار هم قرار گرفتن بخش حاکمیت و بخش خصوصی وجود ندارد؟ پاسخ این سؤالها بارها و بارها تکرار شده است و با یک جستجو قابل بررسی و پاسخ است.
نصرتی ادامه داد: آلودگی هوا، حملونقل عمومی، اقتصاد شهری در ایران ازجمله مباحثی است که قابلحل است. ملموستر بگویم، برای گرفتن پروانه ساختمانی در شهرداریهای کشور چقدر زمان لازم است؟ بیمه کارگران ساختمانی چقدر بر ساختوساز تأثیر دارد؟ تمام این موارد بر قیمت نهایی، اجارهبها و … تأثیرگذار است.
به گفته شهردار منطقه ۲۲، نقدینگی کشور در بخش خصوصی ۶ هزار و ۲۰۰ هزار میلیارد تومان است یعنی چندین برابر بودجه کشور، در شرایط طلایی ما ۳۰ درصد از این نقدینگی سرگردان در بخش خصوصی را مدیریت کردیم، مدیریت هست اما بستر فراهم نیست.
وی با طرح این سؤال که آیا حاکمیت باید ساختوساز انجام دهد؟ حاکمیت تصدی گر خوبی است؟ درحالیکه انتظار از حاکمیت ایجاد بستری برای جلوگیری از انحراف نقدینگی است. در منطقه ۲۲ تهران شرایط بهگونهای است که مساحت و وسعت به اندازه بیشتر کلانشهرهای کشور است، ما چقدر نگاه شهرهای اسلامی را در این منطقه داریم؟ برجهایی که ایجاد شده چقدر آرامش برقرار میکند؟
وی ادامه داد: اینها سؤالهایی است که انتظار میرود بخش خصوصی ورود کند زیرا موضوعاتی است که باید از سرمایهگذاری بخش خصوصی استفاده شود. پیشنهاد من در پایان، تشکیل کارگروههایی برای عبور از شرایط فعلی است و با توجه به جمع حاضر میتوان به پاسخ این سؤالات بپردازیم و جمعبندی قابلارائه داشته باشیم.
بخش خصوصی دارای اندیشه و سرمایه است
به گزارش خبرنگار ایفنا، عزتالله اکبری تالارپشتی، نماینده مجلس شورای اسلامی نیز در این اجلاس گفت: باید بستر برای حضور همه ظرفیتها از جمله بخش خصوصی، این بخش دارای اندیشه و سرمایه است.
وی افزود: در مجلس بارها از مقامهای مختلف برای برونرفت از این مشکلات خواسته شده اما همه میدانیم که تنها راهحل این مشکلات، حضور بخش خصوصی است که حتی یک ریال هم برای دولت هزینه ندارد؛ اما اینکه چرا عملیاتی نمیشود، نمیدانم.
به گفته اکبری تالار پشتی، ما باید در حوزه سرمایهگذاری و قبول مسئولیت که در نهایت به رفع مشکلات مردم منجر میشود، هم افرایی داشته باشیم.
توجه نمایندگان مجلس به جهش تولید مسکن
حسن نوروزی، نماینده مجلس شورای اسلامی از دیگر سخنرانان پنجمین اجلاس روسای صنعت حملونقل، ساختمان و راه و شهرسازی (HETCO) اظهار کرد: وضعیتی که در کشور ما شکل گرفته تحولی در همه زمینهها است.
وی افزود: اصل ۳۱ قانون اساسی داشتن مسکن مناسب برای هر فرد الزامی میداند و سیاستهای کلی نظام هم تعدادی بند در خصوص مسکن دارد. ما دوست داریم در تهران معماری اسلامی و اصیل ایرانی باشد.
به گفته نوروزی، ما باید معماری قدیم و آمیخته با اسلام را به رخ جهانیان بکشیم. نمایندگان مردم در برنامه هفتم توسعه چند نکته را در ماده ۵۱ مصوب کردند که به افزایش حداقل ۲۵ درصد ظرفیت سکونتگاههای کشور در طول برنامه پنجم با اولویت روستاها و شهرهای کوچک تأکید دارد.
این نماینده مجلس شورای اسلامی در پایان تأکید کرد: همچنین یکی از نکتههای مصوب شده در بودجه ۱۴۰۳، صد همت برای سرعت بخشی در جهش تولید مسکن و تقویت مسکن ایثارگران از طریق تسهیلات آنها است.
حضور تمامقد مجلس در کنار بخش خصوصی
اقبال شاکری، نماینده مجلس شورای اسلامی یکی دیگر از سخنرانانی بود که پنجمین اجلاس روسای صنعت حملونقل، ساختمان و راه و شهرسازی (HETCO) سخنرانی کرد و در این مراسم گفت: تلاش ما در مجلس شورای اسلامی فراهم کردن بسترهای لازم برای فعالیت بخش خصوصی است. اقدامات خوبی هم انجام شده است.
وی در ادامه با تأکید بر لزوم حمایت از شرکتهای دانشبنیان اظهار کرد: بدون حمایت از این شرکتها چگونه میخواهند با رقبای بزرگ خود رقابت کنند؟ طبق قانون دانشبنیان مجلس از مناقصه معاف شدهاند. همچنین قانون درگاه واحد صدور مجوز نیز از سوی مجلس پیگیری و اجرایی شد که 3 روزه مجوزهای لازم صادر میشود.
به گفته شاکری، با این اقدام دست تمام امضاهای طلایی و مافیاهای دخیلی در این موضوع کوتاه شد و تاکنون بیش از 90 درصد به این درگاه پیوستهاند. ما وظیفه بسترسازی داریم. در زمینه مسکن 15 درصد صنعتی سازی را در نظر گرفتهایم و تاکنون شرکتهای متعددی در این زمینه پیشنهاداتی را ارائه کردهاند. در برنامه هفتم توسعه نیز در خصوص بانکهایی که با صنعت و تولید کشور همراهی نمیکنند، سیاستهایی اتخاذ شده تا در زمینه تأمین مالی صنعت همراه باشند.
وی در پایان تأکید کرد: امید داریم از این اجلاس سه نکته و مورد برای حل مشکلات بخش خصوصی در حوزه صنعت حملونقل و ساختمان ارائه شود تا ما نیز در زمینه بسترسازی و حل مشکلات اقدام کنیم.