نوزدهمین نمایشگاه بینالمللی صنعت آب و تأسیسات آب و فاضلاب ایران و سیزدهمین نمایشگاه بینالمللی انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی برق با حضور وزیر نیرو در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی تهران افتتاح شدند.
وزیر نیرو در مراسم افتتاحیه نوزدهمین نمایشگاه بینالمللی صنعت آب و تأسیسات آب و فاضلاب ایران و سیزدهمین نمایشگاه بینالمللی انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی برق گفت: ما فقط در بدنه و حاشیه بزرگترین سد جهان بیش از صد کیلومتر تونل داشتیم که اغلب آنها حفر شده بودند.
وی افزود: ما میدیدیم که ۵ یا ۶ شرکت بزرگ ایرانی در احداث بزرگترین سد جهان و ابرسازه در حال ساخت، مشارکت فعال دارند؛ سد بختیاری در حدود ۱۰ سال قبل طراحی شده اما ساختش متوقف شده بود و با تأمین مالی، عملیات اجراییاش به زودی آغاز میشود.
علیاکبر محرابیان وزیر نیرو بیان کرد: ما باید با به کارگیری فناوریهای نوین منابع تجدیدپذیر خودمان را مدیریت کنیم؛ بازچرخانی یکی از روشهای مدیریت منابع تجدیدپذیر همچون آب است.
وی افزود: ما در سالهای قبل میشنیدیم که به زودی سوختهای فسیلی پایان مییابند و دانشمندان آیندهای سرد و تاریک را برای جهان ما ترسیم میکردند ولی موضوع منابع تجدیدپذیر، زندگی بشر را تغییر داد و افقهای توسعه را به شدت متحول کرد.
محرابیان گفت: تجدیدپذیر امروز در سطح جهان به عنوان یک انرژی لوکس تصور نمیشود بلکه یک ضرورت است.
وی ادامه داد: امروزه پارامترهای قدرت در کشورهایی که در مسیر استفاده از انرژیهای تجدید گام برمیدارند، رو به افزایش هستند.
وزیر نیرو گفت: موضوع استفاده از منابع تجدیدپذیر در کشور ما تابع مسائل اقتصادی بوده و فراز و نشیبهای زیادی داشته است؛ تجدیدپذیر در کشور ما رشد نکرد چون در سایه نیروگاههای حرارتی و یارانههای سوخت قرار گرفت و نتوانست سهم اقتصادی خودش را تأمین کند. این باعث شد که ما نتوانیم آنچنان که بایدوشاید با بهرهگیری از منابع تجدیدپذیر برق موردنیاز کشور را تأمین کنیم.
محرابیان افزود: تجدیدپذیر پاسخی به ۳ سوال ناترازی انرژی، حفظ محیطزیست و ناترازی در آب و ضعف منابع آبی است؛ در واقع ما میتوانیم با استفاده از منابع تجدیدپذیر ۳ مسئله و معضل امروزی بشر را حل کنیم.
وی بیان کرد: همانگونه که مستحضر هستید ما باید برای تکمیل یک بلوک نیروگاههای حرارتی ۱۰ چاه آب را حفر کنیم و اینگونه بخش قابلتوجهی از منابع آبی کشور برای تأمین برق اتلاف میشوند.
وزیر نیرو افزود: ما توانستیم با برنامهریزی منظم و هدفمند سازمان ساتبا و پاسخگویی کامل به اهداف اقتصادی، شاهد رشد و حضور فعالان عرصه تجدیدپذیر باشیم؛ امروز نیروگاهداری در صنعت تجدیدپذیر به عنوان شغلی پرسود و اقتصادی کاملاً پویا تعریف میشود و ما به هیچ وجه نمیخواهیم صنعت مذکور را در چهارچوب یارانهها مدیریت کنیم.
محرابیان گفت: صنعت تجدیدپذیر میتواند بدون آنکه تابع سیاستهای یارانهای و غیردائمی باشد، برق کشور را تأمین کند.
وی ادامه داد: موضوع مهم، موضوع تقاضا بود. خوشبختانه در قوانین و مصوباتی که امروز در مجلس و دولت رقم خورد، تقاضای کافی برای استفاده از دستاوردهای صنعت تجدیدپذیر به وجود آمده است.
وزیر نیرو بیان کرد: امروز اگر ما مطالعات اقتصادی و فنی نیروگاههای تجدیدپذیر را بررسی کنیم، متوجه میشویم که فعالیت آن نیروگاهها سودهای قابلتوجهی دارند؛ اینکه یک نیروگاه با ۳۰ ساختگاه در بورس عرصه میشود و فعالان اقتصادی طی ۳ ساعت آن ساختگاهها را پر میکنند، به معنای سودآوری است.
محرابیان از همه فعالان اقتصادی دعوت کرد که به صنعت تجدیدپذیر توجه ویژه داشته باشند.
وی خبر داد: هماکنون آییننامهای تدوین شده که امکان صادرات برق تجدیدپذیر را فراهم میکند و اجازه میدهد که تولیدکنندگان ما ۸ ماه در سال بدون هیچ محدودیتی برق خودشان را صادر کنند و تمامی امکانات وزارت نیرو در اختیار این تأمینکنندگان قرار دارد.
وزیر نیرو گفت: امروزه خطوط پایداری بین کشور ما و تمام کشورهای همسایه شکل گرفتهاند و تولیدکنندگان و فعالان بخش خصوصی میتوانند از این خطوط برای صادرات محصولاتشان استفاده کنند البته اصل تأمین برق مورد نیاز کشور است.
محرابیان ادامه داد: نکته بعدی توجه به زنجیره ارزش است؛ ما نباید در صنعت تجدیدپذیر فقط تولیدکننده یا مصرفکننده باشیم. قرار این است که ما زنجیره ارزش را تا انتهای حلقه تأمین کنیم و بسیار خوشحالیم که امروزه در گوشه و کنار کشور تولیدکنندگانی با استفاده از توانایی کارشناسان داخلی در مسیر صنعت تجدیدپذیر گام برمیدارند.
وی بیان کرد: اخیراً این چنین مصوب شده است که تا ۵ درصد برق صنایع باید توسط نیروگاههای تجدیدپذیر تأمین شود و این قانون، قانون بسیار ارزشمندی است و بازار خوبی برای تجدیدپذیرهای کشور شکل داده است.
وزیر نیرو گفت: از طرف دیگر تصویب شده است که ۲۰ درصد از انرژی مورد نیاز برای دستگاههای دولتی باید از طریق تجدیدپذیرها تأمین شود. ما این سیاست را ادامه خواهیم داد و در بخشهای تجاری و خانگی هم به مرور تقاضاهایی برای تأمین برق تجدیدپذیر شکل میگیرد.