به گزارش خبرنگار خبرگزاری نمایشگاهی ایران (ایفنا)، علایی طباطبایی رئیس هیات مدیره و مدیرعامل نمایشگاههای بینالمللی ج.ا. ا در این باره گفت: مجوزی که سال گذشته برای راهاندازی مرکز تجاری برای اتاق تعاون در مسکو صادر شد، علیرغم تمامی فرصتهای مکرر و به دلیل عدمکفایت، در نهایت توسط سازمان توسعه تجارت در کمتر از شش ماه ابطال شد.
یکی از افتخارات اتاق تعاون برگزاری نمایشگاه صنعت ساختمان تهران است که حواشی بسیاری به دنبال دارد.
این گفته ما نیست؛ بلکه بازاری مدیرکل دفتر ترویج سازمان توسعه تجارت میگوید: با توجه به وسعت و کالاهایی که نمایشگاه صنعت ساختمان دارد، مشتری خارجی زیادی نیاورده است. امسال هم هفتاد خریدار آمدند که این تعداد نسبت به سطح نمایشگاه ساختمان پایین است و عملکرد مدیر ضعیف ارزیابی میشود.
سخن بعدی در این خصوص از زبان مرجانی رئیس انجمن تولیدکنندگان شیرآلات اینگونه بیان شد: از نمایشگاه راضی نبودیم، من زبان تخریب ندارم اما در صنعت شیرآلات به اعتبار ما آسیب زدند.
خرمیان دبیر انجمن لوله و اتصالات پیویسی دیگر معترض این بخش بود که گفت: واگذاری غرفههای نمایشگاه ساختمان هیچ شفافیتی ندارد و قیمت و شرایط معلوم نیست. میگفتند چند هزار متقاضی داریم که تنها به 400 تا متقاضی مکان دادیم. در صورتی که از همه این چند هزار متقاضی، مبلغ ده میلیونها کسب شد؛ یعنی عددی بالای پانزده میلیارد گرفتهاند و از اردیبهشت تا شهریور هم در اختیار داشتهاند.
شرکتکنندگان نمایشگاه صنعت ساختمان هم به عنوان شاهدان عینی گفتند: سال گذشته صد میلیون درخواست کردند، امسال تورم چهلوچهار درصد اعلام شد اما تورم اتاق تعاون صد در صد بود. ابتدا دویست میلیون و سه روز آخر سه سکه درخواست کردند.
نفر دیگری گفت: بابت غرفه و عناوینی که مشخص نیست پولهای هنگفت میخواهند. از سه هزار متقاضی سپرده میگیرند که عدد قابل توجهی است.
شرکتکننده دیگری اظهار کرد: برای گرفتن غرفه باید با دو هزار نفر هم کلام شویم. هزار نوع پیشنهاد عجیبوغریب میدهند؛ ما گفتیم تولیدکننده نمیتواند اندوختهاش را به شما ببخشد؛ مثلاً چهار میلیارد از ما میخواستند.
از صحبتهای شرکتکنندگان تهران که بگذریم به یک نقطه دیگر میرسیم. ناموفقت های اتاق تعاون به تهران ختم نشده و نمایشگاه اختصاصی ایران در مسکو هم با خروجی نزدیک به هیچ برای شرکتکنندگان تمام میشود.
شرکتکنندگان مسکو گفتند: از عملکرد نمایشگاه رضایت نداریم. همچنین ندیدم که از انجمنها و صنفهای مربوط به صنعت برای تبلیغات دعوت شده باشد. نمایشگاههای دیگر جمعیت خوبی دارد، بازدید کم این نمایشگاه به دلیل عدم تبلیغات قبل از نمایشگاه است.
خبر دیگری جلب توجه میکند، خبر بازداشت رئیس اتاق تعاون است که این روزها در کانالهای خبری دستبهدست میشود و این گل را به چمن نیز آراسته میکند. در تمام دنیا حوزه نمایشگاهی عرصه تخصصی و علمی است؛ رویکردی که حالا در ایران با زمزمههای واگذاری محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی ایران به اتاق تعاون علیرغم مخالفت چندباره وزارت صمت وارد وهله جدیدی شده است و صدای انتقادی فعالان تجاری را درآورده!
ضیغمی رئیس سازمان توسعه و تجارت در این باره گفت: صد در صد مخالف این اقدام هستیم و قطعاً جلوی این قضیه را خواهیم گرفت. از طریق وزارت صمت مواضع خود را اعلام میکنیم. چنین موضوعی قطعاً تعارض منافع بسیار جدی ایجاد میکند که برگزارکننده و مجری خود بتواند زیرساخت در نظر بگیرد که برای بقیه است. نمیدانم چرا این قضیه مطرحشده، اما ما خیلی جدی نمیگیریم.
جدا از چرایی این واگذاری، اهلیت اتاق تعاون و ترک تشریفات واگذاری هم به ابهامات آن افزوده است.
علایی طباطبایی رئیس هیات مدیره و مدیرعامل نمایشگاههای بینالمللی ج.ا. ا میگوید: میتوانم ادعا کنم نمایشگاه صنعت ساختمان یکی از پرحاشیهترین نمایشگاههاست. به طوری که تصمیم گرفتیم این نمایشگاه در تقویم سال آینده محل دائمی نمایشگاههای تهران نباشد و این تصمیم اعلام عمومی هم شده است.
باید گفت لقمه واگذاری نمایشگاه بینالمللی تهران، گویا آنقدری چرب است که سلاح ورزی رئیس برکنار شده اتاق بازرگانی ایران هم همین چند روز پیش به معاون اول نامه زده و خواسته که نمایشگاه به اتاق بازرگانی واگذار شود. پای قصه پر غصه خصوصیسازی ایران حالا از نیشکر هفتتپه و هپکو به محل دائمی نمایشگاههای تهران باز شده و نگرانیهای جدی برای فعالان صنعت نمایشگاهی ایجاد کرده است.
در میان همه ابهامات سه نکته بیش از پیش به چشم میخورد. اولا نحوه واگذاری که بدون اقدام عمومی و تشریفات قانونی و مزایده است؛ ثانیاً اتاق تعاون به عنوان برنده از پیش تعیین شده و بدون رقیب و سوما مدل واگذاری به صورت اجاره است که هیات واگذاری باید نسبت به شفافسازی اقدام کند.
علایی دراینباره هم گفت: تصدیگری و واگذاری به چه کسی انجام میشود و آیا آن تصدی شونده اهلیت دارد یا نه؛ سال مهمی است که اگر درست بررسی نشود این واگذاری تبعاتی خواهد داشت که از دولتی ماندن بدتر خواهد بود.
با وجود تمام کارتهای قرمز اتاق تعاون و این ابهامات خیز بلند اتاق تعاون برای بهرهبرداری از محل دائمی نمایشگاههای تهران ما را یاد حرف بنیانگذار انقلاب اسلامی میاندازد که گفتند نباید گذاشت این اموال لوطی خور شود.
حالا چشم فعالان به ساکنان ساختمان ایران زمین دوخته شده که ببینند از دودکش آن دود سفید بیرون میآید یا خاکستری؟