علیاکبر محرابیان وزیر نیرو در حاشیه بازدید از غرفههای بیست و سومین نمایشگاه صنعت برق که کارش را امروز ۲۳ آبان ماه در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی تهران شروع کرد، درباره نقش شرکتهای دانشبنیان در چرخش چرخ ژنراتورهای برق کشورمان به خبرنگار خبرگزاری ایفنا گفت: شرکتهای دانشبنیان زیربنای فناوری هستند؛ در واقع رشد فناوریهای کشور ما حاصل تلاش و کوشش عزیزانی است که با اتکا به علم و تکنولوژی در شرکتهای دانشبنیان فعالیت میکنند.
وی افزود: ما باید حلقه دانش را به بازار متصل کنیم؛ در واقع ما باید محصولاتی را تولید کنیم که علاوه بر آنکه میتوانیم در مسیر رشد فناوری از مزایایشان بهرهمند شویم، نیاز بازار را مرتفع کنند.
وزیر نیرو بیان کرد: یکی از مزایای محصولات دانشبنیان برای ما رفع ناترازی است؛ استفاده از شبکههای هوشمند به ما کمک میکند که ناترازی را متعادل کنیم.
وی گفت: اکنون ۵۰۰ شرکت دانشبنیان کشورمان در زمینه هوشمندسازی صنعت برق فعالیت میکنند و محصول کار آنها این است که ما بتوانیم با برق کمتر، نیازهای بیشتری را مرتفع کنیم تا ناترازیها کاهش پیدا کنند.
محرابیان در پاسخ به سؤالات خبرنگاران گفت: در خصوص تأمین برق صنایع باید بگویم که وزارت نیرو در ۲ سال گذشته تقریباً تمام امور مرتبط به افزایش ظرفیتها و مدیریت مصرف برق را که به کاهش مصرف برق منجر شده، به بخش صنایع اضافه کرده است.
وی افزود: میزان مصرف برق صنایع در تابستان سال ۱۴۰۰، ۳۶ میلیارد کیلووات ساعت بوده است؛ این در حالی است که مصرف برق صنایع در تابستان امسال به ۴۸ میلیارد کیلووات ساعت رسیده و اینگونه برای اولین بار در تاریخ مصرف برق صنایع از مصرف برق خانگی پیشی گرفت.
وزیر نیرو بیان کرد: وزارت نیرو در بخش صنایع تلاش میکند که میزان مصرف در ساعات پیک مصرف، کاهش پیدا کند و صنایع کشور در ساعتهای غیر پیک بتوانند بدون محدودیت از برق استفاده کنند؛ در واقع ما مجوز استفاده از انرژی مورد نیاز را به صنایع میدهیم اما میزان مصرف برق را هدایت میکنیم. این شیوهای است که در همه کشورهای صنعتی اجرایی میشود.
محرابیان ادامه داد: رشد ۱۱ درصدی تولید سیمان، رشد چشمگیر موجودی محصولات در انبارهای کارخانههای فولاد و صنایع انرژیبر نشان میدهد که انرژی کافی در دسترس صنایع قرار میگیرد.
وی گفت: صنعت برق کشورمان برای مبادله با صنعت برق کشورهای همسایه، صدور خدمات فنی _ مهندسی و صدور کالا برنامهریزیهای زیادی کرده است؛ برگزاری بیست و سومین نمایشگاه صنعت برق با حضور مهمانهای خارجی حاکی از این است که ما اهمیت زیادی برای بازارهای جهانی و منطقه میدهیم و به آنها توجه داریم.
وزیر نیرو افزود: امروزه ما تقریبا با همه کشورهایی که با آنها مرز خشکی داریم، تبادل برق میکنیم و برنامهریزی کردیم که از طریق مسیرهای دریایی با کشورهایی چون قطر هم مبادله کنیم؛ در واقع وزارت نیروی کشورمان و قطر توسط جوینت خارجی شرکت موننکو در حال بررسی یک پرونده مشترک هستند.
محرابیان بیان کرد: وزارت نیرو خودش را موظف میداند که در طول سال به وضعیت نیروگاههای حرارتی و غیرحرارتی رسیدگی کند تا آن نیروگاهها بتوانند در فصل تابستان با حداکثر توان خودشان خدمترسانی کنند.
وی ادامه داد: ما در فصل تابستان گذشته از بیشترین ظرفیت برق آبی کشورمان استفاده کردیم زیرا تقریباً تمامی واحدهای برق آبی ما آماده تولید بودند البته طبیعی است که در حین کار حوادثی برای نیروگاهها رخ بدهد.
وزیر نیرو گفت: ما برای رسیدگی به وضعیت نیروگاهی که امسال چند فازش غیر فعال شد، نظر کارشناسان را جویا شدیم؛ در واقع علت حوادثی که در نیروگاههای تولید برق رخ میدهند، توسط بازرسان و کارشناسان بررسی میشود و حتماً تصمیم لازم اتخاذ میشود.
محرابیان نحوه تبادل برقی ایران و روسیه را چنین تشریح کرد: شبکه برق کشورمان از ۳ مسیر با شبکه برق روسیه تبادل میکند؛ در واقع کار مطالعات از طریق گرجستان، آذربایجان و ترکمنستان انجام میشود.
وی افزود: مسیر آذربایجان برای تبادل برقی ایران و روسیه آسانتر است و نیاز چندانی به طرحهای توسعهای و توسعه شبکهای ندارد.
وزیر نیرو بیان کرد: خوشبختانه ما توافق بسیار خوبی با جمهوری آذربایجان و روسیه داشتهایم و این توافق منجر شد که ما زودتر شبکهها را از طریق آذربایجان سنکرون بکنیم؛ من امیدوارم که تا ۶ ماه آینده تبادل برق کشورمان، روسیه و آذربایجان ممکن شود و شکل بگیرد چون این تبادل برای ما صرفه اقتصادی دارد زیرا پیک مصرف برق ما و پیک مصرف برق روسیه کاملا متفاوت است یعنی در زمانهایی که کشور روسیه بیشترین میزان مصرف برق را دارد، ما کمترین میزان مصرف برق را داریم.
محرابیان قانون مانعزدایی از توسعه صنعت برق را قانون بسیار درستی دانست و گفت: اجرای ماده ۱۰ قانون مانعزدایی از توسعه صنعت برق در آینده باعث افزایش راندمان نیروگاهها میشود و به عبارتی یارانه سوخت را به انتهای زنجیره منتقل میکند؛ اینگونه نیروگاههایی که راندمان بالاتری دارند، دریافتیهای بیشتری خواهند داشت و در نتیجه نیروگاهها با انگیزه بیشتری کار خواهند کرد.
وی بیان کرد: آییننامه اجرای ماده ۱۰ قانون مانعزدایی از توسعه صنعت برق تدوین شده و در حال تصویب در هیئت دولت است ولی در سال جاری هم با اصلاح بودجهای و افزایش نرخ سود نیروگاهی انگیزه تولید بیشتر به نیروگاهها داده شده است؛ نرخ سود نیروگاهی در سال گذشته ۲۵ تومان بود و در سال جاری ۷۵ تومان است. البته این نرخی است که در بین نیروگاهها توزیع میشود یعنی نیروگاههایی که راندمان بالاتری داشته باشند، سهم بیشتری از سود نیروگاهی دارند.