به گزارش ایفنا؛ علایی طباطبایی در این نشست خبری گفت: صنعت نمایشگاهی در ایران وارد نیم قرن دوم فعالیت خود شده و به همین دلیل میتوان عنوان کرد صنعت نمایشگاهی در ایران یک صنعت جاافتاده و بالغ است که دارای ظرفیتهای زیادی است. در صنعت نمایشگاهی ما شاهد حضور بخش خصوصی هستیم که نسبت به بخشهای دیگر صنعتی در وضعیت بهتری قرار داریم. من این اتفاق را یک فرصت میدانم و بر این باور هستم که این فرصت میبایست به خوبی در اختیار صنعت نمایشگاهی قرار بگیرد.
مدیرعامل شرکت سهامی نمایشگاههای بینالمللی جمهوری اسلامی ایران ادامه داد: واقعیت این است که ما در نقطه مطلوب در صنعت نمایشگاهی نیستیم و با اینکه از ظرفیتهای زیادی در این زمینه برخوردار هستیم اما نسبت به برخی کشورهای منطقه شرایط بهتری نداریم و این کشورها از وضعیت بهتری در زمینه صنعت نمایشگاهی برخوردار هستند. لازمه ارتقای وضعیت نمایشگاههای کشور برنامهریزی و همگرایی است. ما باید تقسیمکار کنیم و بر اساس مزیت رقابتی که داریم برنامهریزی کنیم. ما به همکاری و همفکری در راستای تحقق منافع ملی نیاز داریم. به همین دلیل منافع ملی باید به مهمترین اولویت نهادهای مختلف تصمیم گیر در زمینه صنعت نمایشگاهی تبدیل شود.
علایی طباطبایی در این نشست خبری ضمن هشدار نسبت به چالشهای حضور ایران در نمایشگاه اکسپو 2025 ژاپن خاطرنشان کرد: نمایشگاه اکسپو در دبی یک تجربه تلخ برای کشور بود. دلیل اصلی بروز این تجربه تلخ نیز از دست دادن زمان بود. علیرغم اینکه در این زمینه هزینههایی صورت گرفت اما به دلیل اینکه برخی از تصمیمات مهم دیر گرفته شد این تجربه تلخ برای کشور رقم خورد. در شرایط کنونی ما برای حضور در نمایشگاه اکسپو ژاپن در سال 2025 یک مشکل اصلی داریم که اگر این مشکل حل نشود این احتمال وجود دارد که تجربه تلخ نمایشگاه اکسپو دبی دوباره تکرار شود. یکی از این مشکلات افتتاح حساب بانکی است که به بهانه تحریمهای ظالمانه علیه ایران صورت میگیرد. ما تا زمانی که نتوانیم در ژاپن یک ساختار حقوقی به وجود بیاوریم و شرکت ثبت کنیم و برای آن حساب بانکی باز کنیم پیشرفتی در کارمان نخواهیم داشت و در همین نقطه متوقف خواهیم شد.
وی ادامه داد: ما در این زمینه مکاتباتی را با وزارت امور خارجه و سفیر ژاپن در ایران انجام دادهایم که تاکنون این تلاشها به نتیجه نرسیده است. البته ملاحظه مهم دیگری که در این زمینه وجود دارد مصوبه هیئت دولت است که هنوز به جمعبندی نرسیده است. این در حالی است که ما برای ادامه اقدامات خود در این زمینه نیاز به مصوبه دولت داریم. در این زمینه وزارت ارشاد نیز به دنبال ورود محتوایی به این موضوع است که همکاریهای لازم در این زمینه صورت گرفته است. ما امیدواریم مصوبه دولت زودتر محقق شود. با این وجود اگر مصوبه دولت نیز محقق شود ما هنوز با چالش افتتاح حساب در ژاپن مواجه خواهیم بود که امیدواریم این چالش نیز حل شود.
مدیرعامل شرکت سهامی نمایشگاههای بینالمللی جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به سوال «ایفنا» درباره نامه دادستان کشور درباره نمایشگاه شهر آفتاب گفت: درتاریخ هفتم فروردین امسال دادستان کل کشور مکاتبهای با آقای مخبر معاون اول رئیسجمهور داشتند با این مضمون که از محل بیتالمال برای نمایشگاه شهر آفتاب هزینه شده و با توجه به اینکه در شرایط کنونی هیچ عنوان نمایشگاهی در این محل برگزار نمیشود دادستانی حق خود میداند که این موضوع را پیگیری کند. به نظر میرسد نامه دادستان کشور درباره نمایشگاه شهر آفتاب بر اساس اطلاعات اشتباه بوده است. حداقل در دو مورد این اشتباهات مشهود است که ما آن را تکذیب میکنیم. این در حالی است که ما پیش از این نسبت به استفاده از ظرفیتهای موجود در شهر آفتاب تأکید کرده بودیم. من معتقدم ما وقتی در جایی یک مزیت داریم باید از آن استفاده کنیم. به عنوان مثال هنگامی که سایتی مانند ایران مال وجود دارد و ویژگیهایی دارد که بقیه سایتها ندارد و ما باید از این ظرفیتها استفاده کنیم.
علایی طباطبایی خاطرنشان کرد: پاسخ این نامه آماده است که به زودی ارسال خواهد شد و در این پاسخ موارد ضروری ذکر شده است. هدف اصلی ما استفاده از همه ظرفیتهایی است که در صنعت نمایشگاهی کشور وجود دارد که این رویکرد سبب ارتقای وضعیت صنعت نمایشگاهی در کشور خواهد شد. ما در حال تدوین تقویم نمایشگاهی سال آینده هستیم.
این در حالی است که در هفتههای اخیر تفاهمنامهای با ایران مال منعقد کردهایم و قرار است بخشی از عناوین نمایشگاهی به ایران مال منتقل شود. همچنین این آمادگی وجود دارد که بخشی از عناوین نمایشگاهی را به شهر آفتاب منتقل کنیم. مدیران شهر آفتاب نیز اگر پیشنهادی در این زمینه دارند این پیشنهادات را به ما منتقل کنند تا شرایط تنظیم یک تقویم مشترک نمایشگاهی برای استان تهران فراهم شود.
وی تصریح کرد: ما هنوز نمیدانیم مصلی نیز یک سایت نمایشگاهی است و یا خیر. با این وجود این آمادگی وجود دارد که همکاریهای لازم با مصلی به وجود بیاید. در مرحله دیگر چهار شهر تبریز، شیراز، اصفهان و مشهد را نیز به تقویم نمایشگاهی اضافه خواهیم کرد. این سخن به معنای نادیده گرفتن ظرفیتهای نمایشگاهی دیگر شهرهای کشور نیست. در شرایط کنونی پیشنویس تقویم نمایشگاه بینالمللی تهران در سال 1403 تدوین شده ولی ما هنوز آن را اعلام نکردهایم. برنامه ما این است که تا پایان تیرماه این تقویم نهایی شود. این در حالی است که تقویم سال 1402 که ما آن را اجرایی میکنیم در مهر و آبان 1401 نهایی شده بود. در گام بعدی ما به دنبال این هستیم که تقویم سال 1404 را نیز نهایی کنیم. من بر این باور هستم که ما باید تقویم سه سال آینده را نهایی کنیم.
علایی طباطبایی همچنین درباره برگزاری نمایشگاه اکسپو در تهران گفت: میزان بازدیدکننده خارجی در سال 1402 رشد قابلتوجهی داشته است. به عنوان مثال میزان غرفه داران خارجی نمایشگاه نفت نسبت به سال گذشته چهار برابر بود. نمایشگاه ایران اکسپو در 10 سال گذشته وضعیت استثنایی داشته و ما در این نمایشگاه 1350 بازدیدکننده خارجی داشتیم. هئیت تجاری که در این نمایشگاه حضور داشتند در 10 سال گذشته وضعیت بیسابقهای داشته است. ما امیدواریم این وضعیت در آینده نیز وجود داشته باشد.
در ادامه این نشست خبری صدیف بیک زاده عضو هیئت مدیره نمایشگاه بینالمللی جمهوری اسلامی در پاسخ به سؤال «ایفنا» درباره نقش نمایشگاهها بر اقتصاد کشور گفت: صنعت نمایشگاهی در کشور مانند همه صنعتها متأثر از فضای اقتصادی کشور بوده است. این در حالی است که رشد اقتصادی در سالهای اخیر همواره صفر و یا منفی بوده است. با این وجود باید عنوان کرد که وضعیت صنعت نمایشگاهی در کشور از میانگین صنایع دیگر عقبتر نبوده است. ما برای پیشرفت و توسعه باید زیرساختهای لازم را فراهم کنیم. کشورهای جهان به نمایشگاهها به عنوان هزینه نگاه نمیکنند و بلکه به چشم سرمایهگذاری به موضوع نگاه میکنند. به همین دلیل نیز ما باید با هدفگذاریهای صحیح و شناخت گروههای هدف زمینه قراردادهای بینالمللی را برای اقتصاد کشور فراهم کنیم.
سید جواد میرحسینی، عضو هیئتمدیره نمایشگاه بینالمللی جمهوری اسلامی نیز در این نشست خبری درباره معضل ترافیک در نمایشگاه بینالمللی گفت: در سالهای اخیر در این زمینه اقدامات خوبی صورت گرفته که میزان ترافیک را نسبت به گذشته کاهش داده است. با این وجود مرتفع شدن این چالش نیازمند انجام پروژههایی است که باید توسط شهرداری تهران صورت بگیرد که ما امیدواریم این اتفاق هر چه زودتر رخ بدهد.