به گزارش ایفنا، در ابتدای این مراسم جواد اوجی وزیر نفت برای تبیین و تشریح مهمترین اهداف این نمایشگاه سخنرانی کرد. وی گفت: این نمایشگاه فراتر از یک رویداد متداول نمایشگاهی است و یکی از بزرگترین نمایشگاههای خار میانه است که با ظرفیتهای گسترده داخلی و خارجی برگزار شده است. حضور 200 شرکت خارجی در این نمایشگاه به خوبی اهمیت این نمایشگاه را نشان میدهد.
اوجی ادامه داد: در این نمایشگاه 1500 شرکت داخلی و 200 شرکت خارجی از 13 کشور شامل روسیه، چین، بلاروس، آلمان، اتریش، ایتالیا، فرانسه، اسپانیا، هند، امارات، عمان و ترکیه حضور دارند. این در حالی است که در بخش داخلی با رشد 35 درصدی حضور شرکتها و در بخش خارجی با رشد 100 درصدی مواجه هستیم.
وزیر نفت به سفر الکساندر نواک، معاون نخستوزیر روسیه به ایران اشاره کرد و تصریح کرد: حضور آقای نواک به عنوان یک مقام بلند پایه روسیه و حضور پررنگ شرکتهای روسی در این نمایشگاه به خوبی ارتباط نزدیک و عمیق ایران و روسیه را به عنوان دو قدرت مهم جهان در زمینه نفت و گاز نشان میدهد.
اوجی خاطرنشان کرد: شعار این نمایشگاه «تولید فناورانه و مصرف بهینه» است که به کلیدواژههای مهمی در این شعار اشاره شده است. این در حالی است که ایران بالاترین سطح ذخایر قابل برداشت جهان را در اختیار دارد و با اقدامات صورت گرفته در دولت سیزدهم ما با سیر صعودی در این زمینه مواجه بودیم به شکلی که در شرایط کنونی 3 میلیون بشکه نفت در روز تولید میکنیم. تلاش ما در دولت و وزارت نفت این بوده که تمهیداتی اندیشه شود که تحریمهای ظالمانه نتواند ما را از ارتقای صنعت نفت باز دارد.
وی تصریح کرد: امروز در همه بخشهای صنعت نفت خودکفا هستیم و در زمینه صادرات فرآوردههای نفتی و گاز در شرایط خوبی قرار داریم. این در حالی است که براساس آمار ارائه شده از سوی بانک مرکزی رشد اقتصادی بخش نفتی نسبت به بخشهای دیگر بالاتر بوده است.
وزیر نفت به ضرورت رسیدگی و تکمیل طرحهای نفت و گاز کشور اشاره کرده و گفت: نکته مهم بهرهبرداری از طرحهای داخلی این است که سهم شرکتهای داخلی در این طرحها به بیش از 80 درصد رسیده است. به همین دلیل ما از همه سرمایهگذاران داخلی و خارجی درخواست میکنیم در تکمیل این طرحها مشارکت کنند.
اوجی تصریح کرد: با توجه به اینکه تولیدات نفتی کشور متناسب با ذخایر داخلی نیست اما میتوان با مجموعهای از اقدامات در زمینه نفت و گاز رشد و توسعه به وجود آورد. البته این موضوع نیازمند اتفاق نظر در کشور و بسترسازی در زمینه نفت و گاز کشور است. بدون تردید افزایش کیفیت تولید نفت و گاز نه تنها یک ضرورت است؛ بلکه سبب رشد بخشهای دیگر کشور نیز خواهد شد.
وی ادامه داد: در بیست و هفتمین نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی روی تولید فناورانه تأکید شده که به همین دلیل باید حمایتهای لازم نسبت به شرکتهای دانشبنیان در صنعت نفت صورت بگیرد. ما در دولت سیزدهم با وجود تشدید تحریمها با حمایت مقام معظم رهبری، رئیسجمهور و مجموعه دولت رکوردهای مطلوبی در زمینه تولیدات نفت و گاز و میعانات داشتهایم و انتظار میرود با همکاری همه نخبگان و کارشناسان شاهد بهبود وضعیت در آینده باشیم.
برگزاری نمایشگاه نفت باید برای کشور سود اقتصادی داشته باشد
محمد مخبر، معاون اول رئیس جمهور در آیین افتتاحیه این نمایشگاه گفت: ما با فرصتهایی مهم و اساسی در مقطع کنونی مواجه هستیم. شعاری که مقام معظم رهبری برای امسال انتخاب کردند به عنوان یک راهبرد و فرصت برای بخشهای مختلف کشور و به خصوص بخش نفت به عنوان یکی از مهمترین بخشهای اقتصادی کشور است. البته مقام معظم رهبری برای شعار امسال راهکار نیز ارائه کردند که مهمترین آن مردمی کردن اقتصاد است.
وی ادامه داد: کشور با ظرفیتهای مهم و اساسی در زمینههای مختلف و رویکردها و شاخصهای بالا در زمینه نفت و گاز مواجه است. از سوی دیگر فرصت مهمی که با آن مواجه هستیم فرصت تدوین برنامه هفتم است که باید بتوانیم از این فرصت استفاده کنیم. نکته مهمی که انتخاب شعار امسال توسط مقام معظم رهبری داشت این بود که شعار امسال برخلاف سالهای گذشته کمی است. این سخن به معنای این است که اگر ما در اسفند 1401 با تورم مواجه بودیم و در اسفند 1402 از نظر کمی عملکرد دولت سنجش میشود که به چه میزان در زمینه کاهش تورم و تحقق شعار سال موفق عمل کرده است. به همین دلیل همه بخشها و به خصوص بخش خصوصی باید با همه تواناییها و ظرفیتها وارد صحنه شود و دولت نیز باید زمینههای آن را فراهم کند.
مخبر تصریح کرد: جداشدن دولت از امکاناتی که در اختیار دارد بسیار سخت است. این کار با اراده وزیر و معاون وزارت خانه نیز صورت نمیگیرد و باید همه بخشهای یک وزارتخانه تلاش خود را بیشتر کنند. امروز ما با بدترین وضعیت بهرهوری در کشور مواجه هستیم. زمینهسازی علمی برای بهرهوری نیز باید در دانشگاهها صورت بگیرد. اگر در این زمینه دارای استراتژی مشخص و مدون نباشیم در بخشهایی از کشور تولید بیشتر و در بخشهای دیگر کمتر خواهد شد.
معاون اول رئیس جمهور ادامه داد: ما در زمینه شرکتهای دانشبنیان با چالشهای مهمی مواجه هستیم و سختگیریهای زیادی نسبت به شرکتهای داخلی داریم که باید این وضعیت تغییر کند. در زمینه شرکتهای دانش بنیان ما هیچ ریسکی را نمیپذیریم. اینکه انتظار داشته باشیم دولت به تنهایی همه این اقدامات را انجام بدهد صحیح نیست و بلکه بخش خصوصی باید به صحنه بیاید. امروز ما داراییهایی داریم که از آنها استفاده بهینه نمیشود. در شرایط کنونی ما دولت را تنها با درآمدها اداره میکنیم. به همین دلیل باید بخش خصوصی وارد صحنه شود و دولت زمینههای آن را به وجود بیاورد. این در حالی است که زمان نیز نداریم.
وی تصریح کرد: چرا کشورهای دیگر موفق شدهاند وضعیت نفت خود را سامان بدهند اما ما نمیتوانیم؟ کشورهای منطقه در زمینه اکتشاف موفق بودهاند. در شرایط کنونی میدانهای مشترکی که کشورهای رقیب در حال بهرهبرداری از آنها هستند و ما در حال تماشا کردن هستیم بیش از 100 میلیارد دلار است. نکته دیگر اینکه رشد اقتصادی باید در بخش نفت به عنوان یکی از مهمترین بخشهای اقتصادی کشور بیشتر صورت بگیرد. بخش نفت دارای اهمیت زیادی است و ما باید از ظرفیت آن استفاده کنیم. نمایشگاههایی مانند این باید منتهی به اتفاقات مثبتی برای کشور شود. هنگامی که شرکتهای خارجی و داخلی در کنار هم قرار میگیرند باید اتفاقی رخ بدهد که به سود اقتصاد کشور و بخش نفت و گاز باشد.
معاون اول رئیسجمهور خاطرنشان کرد: ما هر گونه آمادگی برای همکاری اقتصادی و تجاری در زمینه نفت با محوریت بخش خصوصی داریم. دولت نمیتواند به تنهایی دراین زمینه فعالیت کند و بلکه بخش خصوصی باید در صحنه حضور داشته باشند. به همین دلیل چنین نمایشگاهی باید برای کشور مایه خیر و برکت باشد.
وی ادامه داد: ما در زمینه مصرف نیز دارای مشکل هستیم که این مشکل جدی است. به عنوان مثال در بخش گاز سرمایهگذاریهایی باید انجام می شده که تاکنون صورت نگرفته است. این در حالی است که کشورهای رقیب سرمایهگذاریهای زیادی در این زمینه انجام دادهاند.